– Vaksinene tilbys etter gjeldende anbefalinger i Norge til personer med manglende eller ufullstendig vaksinasjon, både voksne og barn, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).
– Vaksinene tilbys etter gjeldende anbefalinger i Norge til personer med manglende eller ufullstendig vaksinasjon, både voksne og barn, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

Helsebyråd Robert Steen: – Vaksineskepsis en utfordring, men alle ukrainske flyktninger får tilbud om fire vaksiner

– Særlig meslinger, influensa og covid-19 kan utgjøre en utbruddsfare, sier helsebyråden. Men han forsikrer at alle flyktninger som nå ankommer Oslo får bredt vaksinetilbud.

Publisert

10. mars henvendte Cecilie Lyngby (FP) seg til helsebyråd Robert Steen (Ap) med spørsmål om hvilke planer som foreligger for vaksinering av ukrainske flyktninger som kommer til Oslo.

Lyngby viste samtidig til statistikk som kunne fortelle at 65 prosent av flyktningene ikke var vaksinerte, og hun vektla at det bør eksistere et gratis tilbud om vaksine.

Frivillig og gratis tilbud

Som svar innledet Steen med at Oslo kommune følger anbefalinger fra nasjonale helsemyndigheter vedrørende vaksinasjon av flyktninger og asylsøkere. Han fulgte opp med at vaksinasjonstilbudet i ankomstfasen omfatter MMR, polio, covid-19 og influensa.

– Vaksinene tilbys etter gjeldende anbefalinger i Norge til personer med manglende eller ufullstendig vaksinasjon, både voksne og barn. Tilbudet, som er frivillig og gratis, gis på et tidlig tidspunkt og senest innen tre måneder etter ankomst til Norge.

Steen påpekte at vaksinasjon i selve ankomstsituasjonen primært er viktig for å forhindre utbrudd av smittsomme sykdommer i situasjoner der mange mennesker lever svært tett sammen.

– Særlig meslinger, influensa og covid-19 kan utgjøre en utbruddsfare. Ettersom den norske befolkningen er godt vaksinert, representerer denne situasjonen liten fare for utbrudd i befolkningen generelt. Vaksineskepsis kan være en utfordring. Det sikres god informasjon og understrekes at all vaksinering er frivillig i Norge.

For barn tilbys oppvaksinering i henhold til det norske barnevaksinasjonsprogrammet, fortalte Steen. Uvaksinerte barn av personer fra land med høy forekomst av tuberkulose, inkludert Ukraina, tilbys BCG- vaksinasjon.

Powered by Labrador CMS