Køene er lange og behovet er stort for mat utenfor Evangeliesenteret i Osterhausgate 1.
Køene er lange og behovet er stort for mat utenfor Evangeliesenteret i Osterhausgate 1.

Evangeliesenteret delte ut 318 tonn mat til Oslos fattige i fjor. Kan få dramatisk budsjettkutt

Evangeliesenteret i Oslo har søkt om 1,5 millioner i støtte neste år, men byrådets forslag er på 300.000. Nå fortviler senteret. – Vil ha katastrofale følger for bostedsløse.

Publisert

– Det er umulig å drifte et så stort hjelpeapparat med en så liten bevilgning, og det vil ha katastrofale følger for bostedsløse og personer med tung rusavhengighet i Oslo, forklarer Evangeliesenterets sosionom, Cathrine Havåg, og senterets bestyrer, Stian Ludvigsen, til Dagsavisen.

Det er femte året på rad at byrådet foreslår kutt i støtten til Evangeliesenteret i Oslo-budsjettet. Hver gang har forhandlinger ført til at det enten ikke blir kuttet likevel eller at kuttet blir redusert. Det beskriver de to som stressende og noe som skaper stor usikkerhet.

Rundt 60 frivillige ved Evangeliesenteret bidrar til at maten kommer ut til de trengende.
Rundt 60 frivillige ved Evangeliesenteret bidrar til at maten kommer ut til de trengende.

Delte ut 418 tonn mat

– Begrunnelsen vi har fått for kuttet er at det finnes flere som gjør det vi gjør. Men det stemmer jo ikke. Det er ingen som gjør det vi gjør, og heller ikke i samme volum, forklarer Ludvigsen til Dagsavisen.

I 2020 delte Evangeliesenteret 318 tonn mat til sine brukere, fra Matsentralen, som blir hentet og videre delt ut til senterets brukere. I tillegg til 100 tonn direkte fra produsentene.

Tre dager i uken åpner Evangeliesenteret dørene sine for Oslos rusbrukere. Da serveres det også varm mat.

I matposene kan brukerne finne varer som saft, brus, juice, brød, ost, spaghetti, yoghurt, plantego, leverpostei, middag, snacks og godteri, og massevis av klementiner.

Tre ganger i uka er de frivillige i gang med å dele ut mat.
Tre ganger i uka er de frivillige i gang med å dele ut mat.

Matposen kan forsvinne

– Hvis det blir kuttet så dramatisk som foreslått, kan vi sikkert få stekt noe vafler og sånt, men det er ikke sjans i havet å få kjørt noe transport og hentet hundrevis av tonn med mat. Det går ikke. Den maten klarer ikke vi å få inn hit, det er for omfattende distribusjon og logistikk bak det. Det koster penger. Blir det så dramatisk, vil matposen ryke helt bort.

Det endelige budsjettet for 2022 skal vedtas i desember, etter at Rødt har forhandlet med byrådet.

Powered by Labrador CMS