Kjøkkenet ved Tøyenkirken er under oppussing, og mat kan ikke lages som vanlig. Men kjøkkensjef Line Amlien vet råd og har smurt 200 blingser til helgas ByFrokost. Foto: Bymisjonssenteret

I en av verdens dyreste byer, her kan du finne gratis eller billig mat og overnatting

For dem som ankommer eller bor i Oslo med lite eller ingen penger i lomma, hvilke muligheter fins det i byen for å sove og spise gratis eller billig?

Publisert

Oslo er den femte dyreste byen å bo i globalt og den dyreste i Skandinavia, ifølge Worldwide Cost of Living. Prisene på varer og tjenester i Norge er 43 prosent høyere enn i EU og 61 prosent dyrere på matvarer og alkoholfrie drikkevarer, oppgir Statistisk Sentralbyrå.

Blant hovedstadens 675 000 innbyggere er litt mindre enn 20 500 er sosialhjelpsmottakere, 1,8 prosent er arbeidsledige og et usikkert antall mennesker papirløse eller fattige tilreisende.

Her er en oversikt over hva Oslo kommune, Kirkens Bymisjon Oslo, Fattighuset, Frelsesarmeen, Trefoldighetskirken, Evangeliesenteret og Røde Kors har å tilby den som er pengelens.

Fra Røde Kors infosenter. Foto: Irina Anca Tanase
  1. Oslo kommune: Bistand ut fra rettigheter

– Fordi Oslo er en storby, er det til enhver tid mange mennesker som oppholder seg i byen og som av ulike årsaker har behov for hjelp. Oslo kommune gir da bistand ut fra hvilke behov og rettigheter den enkelte har, sier Tilde Hagen Knudtzon, fagsjef i byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune.

For personer som har rettigheter etter sosialtjenesteloven og som ikke har noe sted å bo, benyttes private pensjonater, korttidshjem og hotell. Det er bydelene, ved NAV-kontorene, som behandler henvendelser om overnatting og penger til kjøp av mat. Utenom NAV-kontorenes åpningstider er det Sosial og ambulant akuttjeneste ved Legevakten som, i akutte situasjoner, tar imot slike henvendelser, ifølge Knudtzon.

Ved behov for akutt sosialhjelp er Legevakten i Storgata 40 stedet å oppsøke. Foto: Oslo universitetssykehus

Akuttjenesten bestyrer i samarbeid med velferdsetaten rundt 200 akutt- og korttidsplasser for personer med rusproblemer. Blant disse er det ca. 160 lavterskel institusjonsplasser til aktive rusbrukere og 40 akuttplasser, der folk kan få plass samme dag.

Ifølge Tilde Hagen Knudtzon kan de som har begrensede rettigheter etter sosialtjenesteloven, for eksempel turister og EØS-borgere, få bistand til døgnovernatting og mat dersom vedkommende er i en nødsituasjon. For eksempel av helsemessige årsaker. Slik hjelp gis da for en svært kort periode og frem til vedkommende kan få hjelp fra hjemlandet.

  1. Kirkens Bymisjon Oslo: Hjelper fattige tilreisende

Bymisjonssenteret i Tøyenkirken, i Herslebs gate 43, dekker grunnleggende behov, som mat, hvile i kirkerommet på dagen, varme, vasking av klær, oppbevaringsbokser og sosialfaglig veiledning.

Sigmund Ruud. Foto: Irina Anca Tanase

– De fleste av gjestene våre er fattige tilreisende fra EU-land, men det finnes også gjester fra andre land eller papirløse. Vi stiller ikke spørsmål om hvor de kommer fra, og de må ikke vise dokumenter, sier Sigmund Ruud, leder på Bymisjonssenteret.

På Bymisjonssenteret finner gjestene også Hertzberg Kro, som tilbyr gratis frokost to dager per uke om sommeren og fire dager i uken ellers i året. I tillegg til frokost serveres også en middagsrett som koster 25 kroner og to ulike supper med brød, hvorav den ene suppen er vegetar. Ifølge Bymisjonssenteret årsrapport for 2017, solgte de i fjor rundt 3500 middager og 4000 porsjoner suppe.

– Vi dekker sosiale behov ved å tilby mat og sosial kontakt. Maten lages i et profesjonelt kjøkken, og gjestene behandles med samme respekt som kunder. I løpet av en uke kan vi få mellom 150 og 500 forskjellige gjester. Hvor mange som besøker oss i løpet av en dag, varierer. Vi kan få 80 gjester på en mandag og 200 på en søndag, fordi på søndager er det så lite å tigge på gata, forteller lederen på Bymisjonssenteret.

Kirkens Bymisjon serverer ByFrokost i Tøyen kirke. Foto: Torstein Ihle

I St. Halvardsgate 28 driver Kirkens Bymisjon også en akuttovernatting. Her er det sengeplasser for ca. 50 kvinner og 16 par. Det koster 15 kroner per natt å sove der, og gjestene kan reservere seg opp til fem netter om gangen.

– Tilbudet dekker behovet for folk som ikke har noen andre rettigheter i forhold til velferdsstaten og som ikke er ruset, sier Ruud.

  1. Frelsesarmeens slumstasjon: Åpen dør og mat

Ved Frelsesarmeens Slumstasjon i Gøteborggata 4 på Grünerløkka sitter flere fattige tilreisende med frokost og hver sin kaffekopp da VårtOslo ankommer på morgenen.

– Vi jobber ikke direkte mot fattige tilreisende, men møter alle dem som har et behov for bistand. Vi har alltid en åpen dør og mat, sier Irene Mathisen, daglig leder på Slumstasjonen. Slumstasjonen mottar mat fra og private sponsorer.

Frelsesarmeens slumstasjon har alltid en åpen dør og mat, ifølge Irene Mathisen. Foto: Irina Anca Tanase

Personer som ikke har mulighet til å tilberede mat på et kjøkken og oppbevare mat i kjøleskap, får en pose med mat og godsaker. Dagens pose kan for eksempel inneholde smørbrød, sjokolade, muffinser, potetchips, juice og brød. De som kan tilberede mat får en pose med mer variert innhold.

– Vi deler ut mat uavhengig av kultur, religion og nasjonalitet. Den enkelte informerer oss på forhånd om hva han eller hun eventuelt ikke kan spise, for eksempel fordi personen er vegetarianer, jøde eller muslim, sier Mathisen. En gang i året gjennomfører veilederne ved Slumstasjonen samtaler med personer som er registrert og kartlegger behovet deres for mathjelp.

Frelsesarmeen i Gøteborggata på Grünerløkka. Foto: Irina Anca Tanase

– Gjennomsnittlig er det sju til ti ansatte og frivillige som jobber her, og vi betjener 80-90 mennesker daglig. Tallet går ned noe på sommeren, sier Mathisen.

I Kirkeveien 62, ved Majorstukrysset, driver Frelsesarmeen også Migrasjonssenteret, hvor utenlandske tilreisende som faller utenfor et formelt ansettelseforhold får tilgang til dusj, frokost, suppe, et sted å hvile og informasjon om rettigheter og muligheter i Norge.

  1. Oslo Røde Kors: Overnatting for utenlandske menn

I Misjonskirkens lokaler på Majorstuen drifter Oslo Røde Korsakuttovernatting for bostedsløse og tilreisende menn.

– Akuttovernattingen er rettet mot bostedsløse utenlandske borgere. Man må fremvise ID-kort og betale 15 kroner for en gratis overnatting i trygge lokaler. Totalt har vi plass til 55 menn, sier Jeanette Senawanna Haugen, koordinator ved frivillighets- og samfunnsavdelingen i Oslo Røde Kors.

Tilbudet gjelder for kortvarige opphold. Gjestene får utdelt en feltseng, sengetøy og håndkle. I 2017 var det registrerte 17.468 innsjekkinger på akuttovernattingen, et økende tall sammenlignet med 2016, da det var 16.960 innsjekkinger, men litt synkende i forhold til i 2015 (17.566 innsjekkinger).

Røde Kors infosenter. Foto: Irina Anca Tanase

Andre etterspurte tiltak fra Oslo Røde Kors er norsktrening og sosiale tilbud.

– Mange kommer til Norge for arbeid eller fordi de har funnet seg en partner her, og disse har ikke krav på gratis norskkurs hos det offentlige. Andre er på jakt etter et sosialt tilbud, fordi de er ensomme eller har lite nettverk, forteller Senawanna Haugen.

  1. Fattighuset: Spør ikke om papirer

Rett overfor Grønland Kirke, i Grønlandsleiret 39, ligger Fattighuset. Vi ankommer på en dag da det er matutdeling, og det står en lang kø langs kirken. Folk venter tålmodige for å få mat eller klær.

– På onsdager, torsdager og fredager deler vi ut mat, mens på mandag og tirsdag er det klesutdeling, sier medietalsmann Sverre Rusten. Alt er gratis, og det stilles ingen krav for å få utdelt mat eller klær på Fattighuset, sier han. – Mange synes det er stressende med all dokumentasjonen, så vi deler på beholdningen, så lenge den rekker, og stiller ingen spørsmål, forklarer Rusten.

Sverre Rusten sier Fattighuset hjelper så lenge beholdningen rekker. Foto: Irina Anca Tanase

På dager med utdeling er det 30-40 frivillige i sving, ifølge Rusten. – Folk her har ulik bakgrunn. Det kan være minstepensjonister, papirløse, enslige forsørgere, mennesker med dårlig råd, arbeidsløse eller første generasjons innvandrere. Flere hundre søker seg til vårt tilbud, sier Rusten.

Maten som organisasjonen deler ut kommer enten fra Matsentralen eller fra butikker som Fattighuset har avtale med om å hente varer som går ut på dato, men som kan spises.

– Vi må være forsiktige med varene vi får, siden Mattilsynet stiller strenge krav. De kunne godt være litt mer fleksible i forhold til når restauranter og hoteller må kaste maten, mener medietalsmannen.

Klærne som Fattighuset deler ut, doneres av klesforhandlere. Det er produkter med små ufullkommenheter som butikkene, av den grunn, ikke vil selge. Men klærne har generelt like høy kvalitet som produktene på hylla i butikkene, ifølge Rusten. Fattighuset gir også bort hundemat og tilbyr gratis hårklipp.

Fattighuset organiseres og styres av frivillige. De fleste av disse er gjerne personer som selv har fått hjelp og som blir en del av miljøet. Etter hvert søker de gjerne om medlemskap på Fattighuset.

  1. Evangeliesenteret: Hjelper rusede og uteliggere

Ved Evangeliesenteret, i Osterhausgate 1, er det utdeling av mat på tirsdager og torsdager. Maten går spesielt til rusmisbrukere og uteliggere. Her kan man få middag, dessert, kaffe, kake og matposer. Senteret deler også ut klær og tepper i vintersesongen.

  1. Trefoldighetskirken: Gudstjeneste og mat

Værestedet til Trefoldighetskirken tilbyr til fellesskap og hygge hver fredag fra klokka 17:30 – 20:00. Det serveres kaffe, te og noe å bite i kirken, som ligger i Akersgata 60.

Tilbudet retter seg mot vanskeligstilte over 18 år. Det arrangeres også en enkel gudstjeneste i løpet av åpningstiden.

  1. Apper for overnatting og mat

Har dem som har lyst til å reise til Oslo, men ikke har råd til å betale overnatting i byen, finnes en løsning. Couchsurfing er en reise-app som tilbyr gratis overnatting på sofaen hos lokale verter i hele verden. Per dags dato brukes appen av ca. 400 000 verter og fire millioner tilreisende hvert år. Over 17.000 mennesker står registrert som verter i Oslo.

En annen app som kan vise seg nyttig i dagene når man er pengelens er Toogoodtogo. Målet med appen er å redusere matsvinn. Det skjer ved at spisesteder som har overskuddsmat selger mat som ellers skal kastes til en lavere pris. Appen er utviklet av et team på Tøyen Startup Village og har blitt lastet ned mer enn 1 million ganger

Powered by Labrador CMS