Casper Lehland (t.v) og Christian Laland ønsker å få med seg alle byens kandidater til bydelsutvalg til å love å gjøre Oslo til å være verdens beste by å være skeiv i. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Casper Lehland (t.v) og Christian Laland ønsker å få med seg alle byens kandidater til bydelsutvalg til å love å gjøre Oslo til å være verdens beste by å være skeiv i. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

De to vil gjøre Oslo til verdens homohovedstad

To bydelsutvalgskandidatene fra Høyre ber representanter fra de andre partiene om å skrive under på et løfte: «Vi vil gjøre Oslo til verdens beste by å være skeiv i!».

Publisert

De to jobber begge i Høyres sekretariat på Stortinget, begge er 17. kandidater til et bydelsutvalg i Oslo og etternavnene er ikke så altfor ulike: Laland og Lehland. Kandidatene til Frogner og St. Hanshaugen bydelsutvalg har store planer for hovedstaden.

– Norge er et av verdens beste land å være skeiv i, og Oslo er nok blant de beste byene i landet. Men vi har fremdeles en vei å gå, sier Casper Lehland, 17. kandidat til St. Hanshaugen bydelsutvalg.

Han sikter til en rapport fra Oslo politidistrikt der det fremkommer at av alle registrerte forhold på hatkriminalitet gjelder de nest fleste forhold overfor LHBT-personer. På førsteplass er hatkriminalitet på bakgrunn av etnisitet.

Uakseptabelt!

– Det er fullstendig uakseptabelt! Sånn skal vi ikke ha det i Oslo, bruser Christian Laland, 17. kandidat til Frogner bydelsutvalg.

Nå utfordrer Laland og Lehland sine medkandidater til alle bydelsutvalgene i Oslo, på tvers av politiske partier, til å signere et løfte.

– Enkeltmenneskets rett til å være seg selv og elske hvem de vil skal stå sterkt. Når mennesker blir utsatt for hets og hatkriminalitet på bakgrunn av deres seksuelle legning, truer det ikke bare denne retten, men også tryggheten til disse menneskene. Det finner jeg meg ikke i, sier Lehland.

Oslo bør bli verdens homohovedstad, mener de to bydelspolitikerne. Her fra Oslo Pride Parade i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Oslo bør bli verdens homohovedstad, mener de to bydelspolitikerne. Her fra Oslo Pride Parade i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Signer et løfte

Laland supplerer: – Derfor vil vi utfordre våre medkandidater til å signere et løfte. Dersom vi som signerer blir valgt, forplikter vi oss til å aktivt jobbe for at Oslo blir verdens beste by å være skeiv i. Heldigvis er regjeringen godt i gang med sin strategi mot hatefulle ytringer. Dette må vi lokale politikere følge opp.

Løftet de ber sine politikerkolleger om å signere sier følgende: «Dersom jeg blir valgt til …x… bydelsutvalg forplikter jeg meg herved til å aktivt bidra til at Oslo blir verdens beste by å være skeiv i. Sammen skaper vi en mer åpen og tolerant i hovedstad!».

Krevende å stå frem

Men det å bli verdens beste by å være skeiv i handler ikke bare om å motarbeide hets og hat, skal vi tro Frogner Høyres kandidat Laland.

– Det å komme ut som skeiv kan være svært krevende, og mange opplever store psykiske belastninger knyttet til det å fortelle åpent at en er skeiv, forteller Christian Laland.

– Vi må bli bedre

– Hvilke konkrete tiltak ser dere for dere?

– Her vil det først og fremst være viktig å lytte til de det gjelder, til de skeive miljøene og til fagmiljøene og få innspill. Et eksempel på tiltak vil være å øke kompetansen på de respektive helsestasjonene. Her eksisterer det allerede masse god kompetanse, men det må ikke bli en hvilepute. Vi må hele tiden strekke oss for å bli bedre, og kunne gi den beste oppfølgningen til våre innbyggere, svarer Casper Lehland.

De to går i gang med arbeidet fra og med mandag. Da vil de strekke ut en hånd de andre politiske partiene og be om hjelp til å spre dokumentet til alle sine kandidater til bydelsutvalgene.

Men aller først skal de to delta i lørdagens i Pride-parade og feire kjærligheten sammen med tusener av andre.

Powered by Labrador CMS