— Jeg synes sivil ulydighet er greit innenfor visse rammer, sier investoren Carsten Hjelde.
— Jeg synes sivil ulydighet er greit innenfor visse rammer, sier investoren Carsten Hjelde.

Investor donerer en halv million for å dekke Extinction Rebellions bøter etter aksjonene i Oslo

Aksjonsgruppen Extinction Rebellion har fått over én million kroner i donasjoner. Nesten halvparten kommer fra investor Carsten Hjelde. — Dette er ikkevoldelige aksjoner som er helt innenfor i en demokratisk debatt, sier Hjelde.

Publisert

Aksjonsgruppen Extinction Rebellion har fått over én million kroner i donasjoner. Nesten halvparten kommer fra investor Carsten Hjelde.

— Jeg synes sivil ulydighet er greit innenfor visse rammer, sier investoren til Dagens Næringsliv.

Fikk over to millioner i bøter

I forrige uke blokkerte Extinction Rebellion veikryss og trafikk i Oslo, tok seg inn i resepsjonen til Olje- og energidepartementet og hengte opp et banner fra taket på hovedkontoret til Equinor.

Til sammen ble 174 personer arrestert og bøtelagt for totalt 2,1 millioner kroner.

Extinction Rebellion aksjonerte i Oslo sentrum tirsdag 24. august og flere påfølgende dager.
Extinction Rebellion aksjonerte i Oslo sentrum tirsdag 24. august og flere påfølgende dager.

Carsten Hjelde, som investerer utelukkende ut ifra FNs bærekraftmål, har donert en halv million kroner for å dekke bøtene. Han sier han mener det er prinsipielt feil å bøtelegge engasjerte mennesker.

— Veldig glade for støtten

— De ønsker å skape en diskusjon rundt at vi i Norge neglisjerer klimaendringene. Jeg mener det er uproporsjonal bruk av makt. Dette er ikkevoldelige symbolaksjoner og det mener jeg er helt innenfor i en demokratisk debatt, sier han til DN.

Torleif Torgersen, som er talsperson for Extinction Rebellion, sier de har fått donasjoner på over 1,1 millioner kroner til bøter og reiseutgifter.

— Vi er selvfølgelig veldig glade for å få en slik støtte. Alle som er med er klar over bøtenivået og går inn i dette vel vitende om størrelsen på bøtene og er forberedt på å betale dette privat, sier Torgersen.

Powered by Labrador CMS