Selv om Maridalsspillet er en tragedie om død, fattigdom og undertrykkelse, er det fortsatt gjort plass til innslag av sang og dans.

Etter tre år er Maridalsspillet endelig tilbake. Se de livlige bildene

Årets premiere av det populære Maridalsspillet gikk som planlagt til tross for været. Bortsett fra noen oppdateringer i manuset var spillet ved Margaretakirken det samme gamle som alltid. — Bøtter av regn og berørt publikum, sier regissør Mari Mehus om kvelden.

Publisert

Tirsdag kveld trosset Maridalsspillet værgudene og inviterte til premiere for første gang på tre år. Kompaniet, bestående av syv profesjonelle skuespillere og over 40 frivillige medspillere, har brukt de siste ukene på å finpusse forestillingen.

Mange var nok litt ekstra nervøse etter at generalprøven dagen før ble kansellert på grunn av mandagens kraftige tordenstorm. Regnværet fortsatte, men tordenværet ga seg, og spillet kunne gå som planlagt.

— Bøtter av regn og berørt publikum, sier regissør Mari Mehus om kveldens forestilling.

Se sammenligningen mellom den regnvåte øvingen og premieren.

Før og etter: Moderne regntøy er byttet ut med tidsriktige kostymer. Foto: Olav Helland
Før og etter: Krakker fra øvingene er byttet ut med ekte hester. Foto: Olav Helland.
Blant de over 50 medvirkende er både profesjonelle skuespillere, lokale entusiaster og et firspann hester. Foto: Olav Helland.

Moderne vri

Spillet er del to av forfatter Carl Fredrik Engelstads middelaldertrilogi fra 1974.

Etter koronapandemien satte en stopper for forestillingen i 2020 og 2021 var det naturlig nok det originale Maridalsspillet, «Svartedauen», som ble valgt til årets oppsetning. Riktig nok med en moderne vri på det nesten 50 år gamle orginalmanuset.

Bortsett fra Ellers er historien den samme gamle som har blitt satt opp 18 ganger tidligere i ruinene til Margaretakirken.

For et par uker siden besøkte VårtOslo en av de første øvingene. Under det våte besøket kunne Mehus fortelle om nytolkningen av Carl Fredrik Engelstads originaltekst fra 1974.

— Jeg opplever den opprinnelige teksten som gudfryktig og tidvis konservativ i stilen. Det er ikke noe feil i det, men for å møte dagens publikum måtte karakterene gjøres mer levende, fortalte regissøren da.

Det første publikum møter er to jenter som ønsker velkommen til året 1349.

Blant det oppdaterte manuset har Mehus gitt de kvinnelige karakterene en sterkere posisjon, der blant annet bonden Ogmun har blitt til Dagny, spilt av Turid Rivertz Vatne, som tar opp kampen mot myndighetene på vegne av alle bøndene.

Før forestillingen blir publikum invitert med på en tablåsti der de får møte noen av karakterene i stykket og får sjansen til å leve seg inn i livet i Maridalen på 1300 tallet. Årets tablåsti er et nyskrevet vandreteater, skrevet og resignert av Henrik Bøe Larsen.

Årets spill er ledet av et erfarent team bestående av prosjektleder Miriam Jacobsen Sollie, regissør Mari Mehus, inspisent Audun Krüger og Henrik Bøe Larsen, som har skrevet og regissert tablåspillet som åpner forestillingen.

Til og med lørdag 20. august spilles Maridalspillet hver kveld kl. 19 utenfor ruinene av Margaretakirken. I forbindelse med forestillingen er veien forbi kirken stengt på kveldstid og besøkende bes kjøre til Hønefoten parkeringsplass, der de kan parkere gratis. Det er også mulig å ta 51 bussen fra Nydalen og gå av på stoppestedene Velhuset eller Maridalen skole.

Powered by Labrador CMS