Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes advarer om kraftige byger, lyn og torden ut dagen.
Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes advarer om kraftige byger, lyn og torden ut dagen.

1000 lyn i Oslo siste døgn. Statsmeteorolog: – Ikke ofte det er såpass intensivt

Det siste døgnet har det vært over 1000 lyn i Oslo. På morgenkvisten lynte og tordnet det kontinuerlig, sammen med styrtregnet. – Skikkelig kraftig.

Publisert

På Tøyen registrerte målestasjonen 20 millimeter regn på en time, mellom klokka seks og sju, på Storo 17-18 millimeter. Der er det også oversvømmelse.

– Det er mye. Det pleier å bli litt problemer når det er såpass. Over 15 millimeter regn på en time kalles for styrtregn, så det vi opplever nå er styrtregn. I tillegg er det en skikkelig kraftig tordenbyge, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Bare den siste timen fra klokka åtte til ni er det registrert 123 lyn den siste timen. Det siste døgnet har det vært rundt 1000 lyn i Oslo. Omtrent en tredel av disse er lynnedslag.

– Det har vært ganske intensivt. Det er. De fleste vil oppleve dette som mye, sier Moxnes.

Kraftigste regnværet i sommer

– Folk bør holde seg unna det høyeste punktet i et område. Det skal litt til for lyn å skade mennesker som oppholder seg utendørs, men det har skjedd. Derfor kan det være lurt å oppholde seg innendørs når det pågår som verst, sier hun.

Moxnes anbefaler folk å ta det rolig og beregne god tid, siden det kan være kraftige oversvømmelser.

– Vi opplever det kraftigste regnværet i sommer. Det er ikke uvanlig at en varm periode som vi har hatt nå avsluttes med bulder og brak.

Kraftige byger i dag

Hun forklarer at årsaken er kollisjonen mellom den varme atmosfæren, som vi har hatt til nå, med den kalde atmosfæren, som kommer inn. – Den varme atmosfæren er full av energi, så kommer det kald energi og det blir mye spenninger mellom de ulike luftmassene.

På den positive siden er varslet for skogbrannfare avsluttet.

Utover dagen sier hun det vil være opphold, men så vil regnværet ta seg opp igjen med kraftige byger, lyn og torden. – Jeg venter at det skal fortsette, og det kan absolutt komme kraftige byger og torden.

Powered by Labrador CMS