Dersom ikke regjeringen beslutter noe annet, får byrådet viljen sin. Oslos skoler og barnehager forblir stengt etter påske.
Dersom ikke regjeringen beslutter noe annet, får byrådet viljen sin. Oslos skoler og barnehager forblir stengt etter påske.

Byrådet får støtte for beslutning om fortsatt stengte skoler og barnehager. Men både Rødt og Høyre savner en begrunnelse

Bystyreflertallet slutter rekker bak byrådets avgjørelse om å holde Oslos skoler og barnehager koronastengt også etter påske. Men enkelte partier ønsker en tydeligere begrunnelse fra byrådet for fortsatt stenging.

Publisert

Siden 13. mars har alle hovedstadens skoler og barnehager vært lukket og låst på grunn av koronakrisen. Elever har vært henvist til hjemmeundervisning. Barnehagebarn har vært henvist til å tilbringe dagene hjemme med foreldre eller foresatte.

Slik vil det fortsatt være hvis skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) får det som hun vil.

— Vi ser ikke for oss at det er mulig å åpne på en trygg måte første uken etter påske. Det er også av praktiske hensyn, dette krever forutsigbarhet for alle parter, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til Aftenposten.

Fagforbund støtter fortsatt stenging

I løpet av denne uka er det varslet at regjeringen vil komme med nye retningslinjer for hva som skjer med landets barnehager og skoler etter påske. Men både Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund er tydelige på at de ikke ønsker at barnehager og skoler skal åpnes rett etter påske.

Det politiske flertallet i bystyret stiller seg også bak vurderingen fra byrådet om å holde byens skoler stengt også etter påske. Flere av partiene reagerer likevel på at byrådet ikke er tydelige på den faglige begrunnelsen bak fortsatt stengte skoler og barnehager.

Leder av bystyrets kultur- og utdanningsutvalg, Eivor Evenrud (R), savner tydeligere begrunnelse.
Leder av bystyrets kultur- og utdanningsutvalg, Eivor Evenrud (R), savner tydeligere begrunnelse.

— Fikk nettopp dette rett i fleisen på nett. Umiddelbar reaksjon herfra var en blanding av å bli fysisk uvel og fortvila. Ikke fordi jeg må være med barnet mitt, men fordi det kom brått på- og uten noe fakta/helsefaglig argumentasjon som kan rydde opp og få hodet til å forstå, skriver Eivor Evenrud (Rødt) på sin Facebook-side.

Evenrud er leder av bystyrets kultur- og utdanningsutvalg. Hun mener det er greit at byrådet faller ned på den beslutningen de har tatt.

Men etterlyser en tydeligere begrunnelse fra skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.

— Jeg vil ha forklaringene, rapportene, begrunnelsene fra utvalgene, vurderingene fra helsepersonell og lignende når jeg får slikt rett i fleisen. Ikke bare en "vi har bestemt", skriver Evenrud.

Skolebyråden: — Trenger mer tid

Høyres fraksjonsleder i kultur- og utdanningsutvalget, Silje Lutro, sier til VårtOslo at hun har forståelse for at skolene holdes stengt også etter påske på grunn av smittefaren.

Lutro undrer seg likevel, akkurat som Evenrud, over mangelende begrunnelse for fortsatt stenging av skoler og barnehager.

— Jeg synes det er litt merkelig at byråden begrunner vedtaket med praktiske hensyn. Jeg forventer at byrådet legger til rette for at skolene får det materiellet og det personalet de trenger den dagen det ikke lenger er behov for å holde stengt, sier Høyres Silje Lutro.

— Jeg håper det er mulig å åpne skoler og barnehager om to uker, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV)
— Jeg håper det er mulig å åpne skoler og barnehager om to uker, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV)

Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke, støtter skolebyråd Inga Marte Thorkildsens opprettholdelse av stengte skoler og barnehager etter påske.

— Vi slutter rekkene bak byrådet. Venstre har tillit til at byrådet gjør det som er best for byen. Så langt har byrådet håndert koronakrisen på en god måte, sier Hallstein Bjercke til VårtOslo.

— Ingen grunn til å sette spørsmålstegn

Gruppelederen i Venstre er også nestleder i bystyrets kultur- og utdanningsutvalg. Han roser byrådets håndtering av koronakrisen.

— Jeg har også tillit til at skolebyråden har en god faglig begrunnelse for fortsatt stengte skoler og barnehager etter påske. Venstre har ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved den beslutningen, sier Bjercke.

Venstre får følge av Fremskrittspartiets bystyregruppe, som også stiller seg bak byrådets beslutning.

— Vi har full tillit til vurderingen byrådet har gjort når det gjelder å fortsatt holde skolene stengt også etter påske, sier Frps Camilla Wilhelmsen.

Dermed skiller Venstre og Frp lag med Rødt og Høyre, som mener beslutningen om fortsatt stenging burde vært tydeligere begrunnet.

— Håper å åpne to uker etter påske

Konfrontert med Rødt og Høyres synspunkter sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen at beslutningen blant annet også dreier seg om forutsigbarhet.

— Vi har gjort våre vurderinger og de har ikke vært enkle, skriver Thorkildsen i en sms.

— Dette handler dels om elevenes trygghet og dels om forutsigbarhet. I tillegg handler det om at skoler og barnehager må kunne få tid til å planlegge og gjennomføre tiltak for at de skal oppleves som trygge når de åpnes igjen, skriver Torkildsen tekstmeldingen til VårtOslo.

Skolebyråden viser også til at utdanningsetaten mener de trenger ekstra tid for å være klare til å åpne skolene igjen.

— Jeg håper, om ekspertutvalget gir oss muligheten, at vi kan åpne skoler og barnehager igjen om rundt to uker, skriver Inga Marte Thorkildsen.

Powered by Labrador CMS