Camilla Holden Grue og familien må til blokkene på Tveita, langt der i bakgrunnen på bildet, for å hente drikkevannet

Etter å ha vært uten innlagt drikkevann siden januar, er nå begeret fullt

Siden midten av januar har beboerne på Teisen og Etterstad måtte koke drikkevannet. Nå er tålmodigheten i ferd med å renne ut.

Beboerne på Etterstad og Teisen har siden 13. januar måttet koke vannet fra springen før det kunne drikkes eller brukes i matlagingen. Etter to måneder uten rent vann, kan vann- og avløpsetaten fremdeles ikke friskmelde vannet.

Drikkevannet ble friskmeldt igjen etter få dager, men en måned senere gikk det ut ny beskjed om at drikkevannet måtte kokes.

Skal de hente drikkevann er de henvist til en vannpost på Tveita. Tveita er ikke rett i nabolaget, og spesielt for dem som ikke har tilgang til bil, er det vanskelig å få hentet drikkevann.

Føler at de ikke blir tatt seriøst

Det er funn av parasitten giardia i drikkevannet som gjør at vannet må kokes. Giardia kan gi tarmproblemer og diaré.

Etter å ha vært uten innlagt drikkevann i to måneder, føler beboerne at de ikke blir tatt seriøst. For Camilla Holden Grue i Halvor Halvorsens vei på Teisen og andre beboere, begynner begeret å bli fullt og tålmodigheten tar slutt.

Tilgang til rent drikkevann er viktig

– Vi har ikke funnet den faktiske kilden til giardiaforekomsten, men vi har avdekket og utbedret flere forhold på både offentlig og privat ledningsnett, forteller seksjonsleder Frode Hult i vann- og avløpsetaten. Det er vann- og avløpsetaten som forsyner Oslos befolkning med drikkevann.

– Fra vann- og avløpsetaten får vi bare høre at de stadig tar prøver. Det hadde jeg faktisk også forventet, men vi vil se en plan for hva som skal skje videre. Å ikke ha tilgang til drikkevann hjemme er vanskelig, og i disse tider vil jeg tro at tilgang til rent drikkevann er spesielt viktig, sier Camilla Holden Grue. Hun og familien på Teisen må reise til Tveita for å fylle drikkevann i egne beholdere.

I forbindelse med kokeanbefalingen, har vann- og avløpsetaten satt ut vannposter i Ensjøveien 34 og i Wilhelm Stenersen vei ved Tveita Skole. Her kan de som er berørt av kokeanbefalingen hente rent drikkevann i egne beholdere.

Inne på kjøkkenet er det mye som minner om at uten innlagt drikkevann blir det en slags unntakstilstand.

Går på tilliten løs

Vannposten på Tveita kan være så hardt skrudd til at det må brukes rørtang for å få åpnet for vannet. Da må beboerne ringe til vakta ved vann- og avløpsetaten og si ifra.

– Følger ikke vann- og avløpsetaten opp kranen? undres Grue.

Camilla Grue etterlyser en beredskapsplan som går lenger enn å henvise folk til en tappekran på Tveita og mener dette går på tilliten til kommunen.

– Både hos bydel Alna og hos vann- og avløpsetaten burde det foreligge en slik plan, mener Grue.

Vannhenting i konflikt med hjemmekarantene

Vann som skal brukes til tannpuss, til å skylle frukt eller i en kaffetrakter må kokes. Det samme gjelder vann som brukes i matlaging og som ikke kokes når maten lages.

Dette er veldig tungvint om noen har karantene hjemme, slik mange har nå.

– Vann fra butikken er dyrt, og det kokte vannet smaker ikke godt, selv om det har stått til kjøling, forteller Camilla Grue.

At ingen har blitt syke av giardia-parasitten mener Grue skyldes at ingen ved sine fulle fem drikker vannet rett fra springen etter å ha fått beskjed om at det må kokes.

Jobber døgnet rundt

Vann- og avløpsetaten opplyser at en ny vurdering av drikkevannet tas mandag 16. mars i samråd med smittevernoverlegen i Oslo basert på den kunnskapen som foreligger da.

På spørsmål om vannledningsnettet i byen er av en slik forfatning at vi kan vente oss flere slike tilstander i framtida, svarer Hult at etaten arbeider døgnet rundt hele året for å minimere sjansen for at drikkevannet blir forurenset. Det viktigste er godt trykk på ledningsnettet og fornyelse av ledningsnettet.

Powered by Labrador CMS