Oslos byvåpen stammer fra middelalderen og bygger på byens segl fra tidlig 1300-tallet. Teksten på seglet er Civibus hoc signum manet osloie que sigillum (Dette er Oslos borgeres tegn og segl).

– Oslos byvåpen blir utsatt for et historieløst hærverk

Det er et grovt overtramp når man nå foreslår å vrake et av landets eldste symboler til fordel for noe som i beste fall ligner en firmalogo.

Publisert

Oslos byvåpen stammer fra middelalderen og bygger på byens segl fra tidlig 1300-tallet. Teksten på seglet er «Civibus hoc signum manet osloie que sigillum» (Dette er Oslos borgeres tegn og segl). I 1892 fikk byvåpenet sin nåværende utforming, senere ble det forsiktig modifisert.

Offentlige og private virksomheter har fra tid til annen behov for å modernisere eller justere sine visuelle symboler. Sammenslåinger eller navneskifte kan gi behov for ny visuell identitet, og logoer forenkles for å gi en raskere identifikasjon.

Det er imidlertid et grovt overtramp når man nå foreslår å vrake et av landets eldste symboler til fordel for noe som i beste fall ligner en firmalogo!

Ingen skam å snu

Riksvåpenet og byseglene til Bergen og Tønsberg har også sitt utspring i tidlig middelalder, og det ville selvsagt være utenkelig å tukle med noen av dem på tilsvarende måte som man nå foreslår i landets hovedstad.

Det nye grafiske profilprogrammet til Oslo kommune skal koste nærmere fem millioner kroner. Man kan forstå at det trengs å ryddes i logo-jungelen i Oslo kommune, men det betyr ikke at man kan sette strek over et av landets eldste heraldiske symboler.

Om det noen gang skulle være på sin plass å bruke uttrykket det er ingen skam å snu, må det være i dette tilfellet!

Powered by Labrador CMS