I en spektakulær og utfordrende byggeprosess har kultur- og idrettsbygg i Oslo støpt 20 meter i høyden på kun ti døgn ved hjelp av glideforskaling. Foto: Kultur- og idrettsbygg
I en spektakulær og utfordrende byggeprosess har kultur- og idrettsbygg i Oslo støpt 20 meter i høyden på kun ti døgn ved hjelp av glideforskaling. Foto: Kultur- og idrettsbygg

Se nye Deichman Bjørvika reise seg meter for meter

Publisert

De tre sjaktene som skal bære Deichman Bjørvika står nå ferdige. Se videoen av biblioteket reise seg 20 meter på kun ti døgn.

Deichman Bjørvika er en av de største kultursatsningene i Oslo kommune noensinne og blir et signalbygg med høye miljøambisjoner. Når bygget står ferdig, vil det inneholde fem etasjer i tillegg til kjelleretasjen.

Fakta om Deichman Bjørvika

  • Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
  • Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter /Atelier Oslo AS
  • Entreprenør råbygg: Skanska
  • Bruttoareal: 19 600 m2
  • Byggeperiode: 2014 – 2019
  • Biblioteket åpner: 2020

Besøkstall: To millioner i året

https://vimeo.com/212210412

Timelapse av glidestøpen. Video: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

Stor ingeniørkunst

I arbeidet med glidestøpen av de tre bærende sjaktene, har kultur- og idrettsbygg hentet inn spesialkompetanse fra det norske offshore betongmiljøet, blant de beste i verden på dette feltet. Sjaktene ruver i dag 30 meter over bakken.

Rundt 60 personer jobbet døgnkontinuerlig over to skift. Arbeidet med selve råbygget startet i mai 2016. I dag er allerede tre av seks etasjer ferdigstøpt og den fjerde etasjen påbegynt. Totalt er det beregnet å bruke rundt 15 000 kubikkmeter betong for å støpe ferdig hele bygget.

– Byggeprosjekt stiller store krav til ingeniørkunst. Jeg er veldig fornøyd med at vi er i rute både når det gjelder fremdrift og kost, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF, i en pressemelding.

Miljøvennlige byggemetoder

– Målet er at det nye hovedbiblioteket skal holde såkalt passivhusstandard og bygges med minst 50 prosent lavere utslipp av klimagasser sammenlignet med tilsvarende bygg, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), i en pressemelding.

Miljøvennlig betong fremstilles med mindre utslipp av Co2 og inneholder restavfall fra annen industrivirksomhet. I tillegg benyttes resirkulerbart stål i både armering og konstruksjon.

Foruten bruk av miljøvennlig betong, er bygget godt isolert i kjellervegger, gulv og tak, for å holde varmetapet på et minimum.

Deichman Bjørvika åpent året rundt

Deichman Bjørvika har som ambisjon å holde åpent alle årets dager og bli et fellesrom som alltid er tilgjengelig for alle i Oslo. Rundt 10 000 kvadratmeter står til disposisjon for publikum, som blant annet får fri tilgang til lesesaler, studieceller, utstillinger, tidsmessig informasjonsteknologi, barneavdeling samt to store saler for debatter, film og konserter.

Powered by Labrador CMS