DEBATT

Det er ikke første gang vi opplever “tropisk regn”, og det blir neppe siste gang. Man trenger ikke være et geni for å tenke ut at det som trengs, er å bore flere hull i asfalten og plante trær og busker, sier Lene Auestad.
Det er ikke første gang vi opplever “tropisk regn”, og det blir neppe siste gang. Man trenger ikke være et geni for å tenke ut at det som trengs, er å bore flere hull i asfalten og plante trær og busker, sier Lene Auestad.

– Vi trenger ikke flere asfaltjungler. Vi trenger trær i byen vår nå

Til Oslo kommune og til Oslo-politikerne: Det er forfriskende med det kraftige regnet etter en lang periode med tørke og stekende sol, men oversvømmelsene vi opplever kunne enkelt vært forebygget.

Publisert

Like ved her jeg bor, ligner Parkveien et basseng. Vi som er lokalkjente, vet akkurat hvor dammene danner seg hver gang det regner kraftig. Utrykninger pågår for å suge opp vann fra oversvømte kjellere rundt i byen. Hva med å tenke litt mer langsiktig? 

Det er ikke første gang vi opplever “tropisk regn”, og det blir neppe siste gang. Man trenger ikke være et geni for å tenke ut at det som trengs, er å bore flere hull i asfalten og plante trær og busker. 

Ja, overalt hvor det er litt plass! Og det er verdt å ofre et par parkeringsplasser for dette viktige formålet.

Hva trær gjør for byen

Når det regner kraftig, som nå, sørger trærnes røtter for å absorbere det overflødige vannet – de hindrer oversvømmelser. Videre filtrerer de vannet, de bidrar med et naturlig renseanlegg. De binder jordmasser, og forhindrer derved jordskred. 

De stabiliserer temperaturen. Når det er veldig varmt, kaster de skygge, tilfører fuktighet og hindrer overoppheting. 

Når det er kjølig, hindrer de temperaturen i å synke for langt ned. Tenk på en ørken, med stekende varme på dagtid og kulde om natten – på tilsvarende vis har mennesker laget betongørkener som utsetter oss for ekstremtemperaturer. 

Det er trærne som gjør at vi kan puste – de tar til seg karbondioksidet vi puster ut og gir oss oksygen tilbake. Ikke bare det, de absorberer giftstoffer og binder dem – slik reduserer de byrden av forurensningen vi har laget.

Hva trær gjør for mennesker

Færre mennesker dør av heteslag i byområder med flere trær, men trær har også en rekke andre positive helseeffekter. Studier har vist at kontakt med grønne omgivelser senker blodtrykket og reduserer forekomster av angst og depresjon. 

Det reduserer sannsynligheten for Alzheimers hos eldre og gir bedre kognitiv funksjon hos middeladrende mennesker. 

Sykehuspasienter som kunne se ut på grønne omgivelser gjennom et vindu kom seg raskere enn de som var frarøvet slike omgivelser, og Alzheimer-pasienter ble mindre voldelige når de var omgitt av grønt. Dette er noen av mange funn som viser hva trær gjør for oss.

Korttenkt byfornyelse

I Ullevålsveien har de nettopp lagt et ca. fire meter bredt fortau. Det ser ganske fint ut, men den opplagte tingen ville være å tenke at her er det plass til en rad med busker eller trær mellom fortauet og veien. 

Oslo-myndighetene prioriterer enkelte fine parker og blomsteroppsatser - noen av sistnevnte er bruk-og-kast - men lar eller være å tenke på beplantning alle andre steder. 

Snakker til murvegg

Vi trenger ikke flere asfaltjungler eller mer biltrafikk! Jeg har forsøkt å henvende meg til Oslo-byråkrater om dette, men har til slutt gitt opp og innsett at jeg like godt kunne snakke til en murvegg. 

Det er for mange kompliserte regler, som ender med at ingenting kan gjøres, og/eller de har prioritert noen andre (dyre) prosjekter som gjør at det ikke finnes noen penger til noen ting.

Hvis noen by- eller bydelspolitikere tror noe kan gjøres, kan de gjerne ta oppfordringen. Neste oversvømmelse og neste hetebølge er rett rundt hjørnet. Kan det la seg gjøre å handle lokalt, eller er alle for handlingslammet?

Powered by Labrador CMS