DEBATT

Tegnspråktolk
– Lokaldemokratiet vårt må være tilgjengelig for alle. Uansett om du snakker norsk eller norsk tegnspråk, sier Simen Bondevik.

– Utvalgsmøtene i Oslo bystyre må tegnspråktolkes

Likestilling har aldri vært gratis. Men i dette tilfellet er det en svært liten prislapp å betale for å gjøre lokaldemokratiet og saksbehandlingen tilgjengelig for flere.

Publisert

Alle møter med politisk saksbehandling i Oslo er offentlige og kan følges av publikum - enten ved fysisk tilstedeværelse på Rådhuset eller strømmes digitalt.

Det er en selvfølge at innbyggerne i byen vår får mulighet til å følge med på arbeidet og vedtakene vi som folkevalgte politikere gjør. Men dessverre er det ikke alle i byen vår som får den muligheten.

Utvalgsmøtene blir nemlig ikke tegnspråktolket. Det gjør at døve tegnspråkbrukere i byen vår ikke har muligheten til å følge med på informasjon, debatter og beslutninger som vi politikere gjør i saker som angår deres hverdag. Sånn kan vi ikke ha det!

En lav pris å betale

Lokaldemokratiet vårt må være tilgjengelig for alle. Uansett om du snakker norsk eller norsk tegnspråk bør du ha mulighet til å følge med på lokal politisk saksbehandling. Derfor har vi i Partiet Sentrum levert et privat forslag i Oslo bystyre om at det innføres fast tegnspråktolking av utvalgsmøtene, i tillegg til bystyremøtene som allerede tegnspråktolkes i dag.

Prislappen på dette tiltaket anslår bystyrets sekretariat til å være 1,6 millioner kroner i året. Det mener jeg er en relativt lav pris å betale for å gjøre lokaldemokratiet vårt tilgjengelig for flere mennesker.

Dersom de andre partiene mener det blir for dyrt, har vi også fremmet et sekundært forslag om at tegnspråktolk til utvalgsmøtene enkelt skal kunne bestilles på Oslo kommunes nettsider. Det håper jeg et enstemmig bystyre vil støtte.

Må tas på alvor

Å innføre tegnspråktolking av politiske utvalgsmøter er ikke bare en fornuftig ting å gjøre, det vil også være et viktig skritt i retning av å innfri bestemmelsene i FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne som vi må følge.

Artikkel 21 slår blant annet fast at «Partene skal treffe alle hensiktsmessige tiltak for å sikre at mennesker med nedsatt funksjonsevne kan utøve retten til ytringsfrihet og meningsfrihet (...) på lik linje med andre, og ved alle former for kommunikasjon etter eget valg».

I samme artikkel løftes det også frem et eget punkt om forpliktelsen til «å anerkjenne og fremme bruken av tegnspråk». Disse forpliktelsene må alle politikerne i bystyret ta på alvor.

Viser de alvor?

Likestilling har aldri vært gratis. Men i dette tilfellet er det en svært liten prislapp å betale for å gjøre lokaldemokratiet og saksbehandlingen tilgjengelig for flere. Partiet Sentrum har fremmet forslaget.

Nå er det opp til de andre partiene å vise at de mener alvor med likestilling og tilgjengelig lokaldemokrati: Utvalgsmøtene i Oslo bystyre må tegnspråktolkes!

Powered by Labrador CMS