— Vi har vurdert det mest inngripende tiltaket først, sa Raymond Johansen (Ap) da byrådet opphevet forbudet mot mer enn to på besøk i private hjem.

Byrådets gjenåpning av Oslo: Forbud mot flere enn to på besøk oppheves. Fortsatt skjenkestopp og stengte butikker

— Mange hadde nok håpet vi skulle åpne mye mer, men ingen er tjent med en forhastet gjenåpning, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da planen for gjenåpning av Oslo ble lagt frem i dag.

Publisert

— Vi har vurdert det mest inngripende tiltaket først, sa Raymond Johansen (Ap) da byrådet opphevet forbudet mot mer enn to på besøk i private hjem.

— Om to uker er det 17. mai. Med lettelsene i besøkende blir det mulig å ha inntil 10 personer på besøk, sa byrådslederen.

— Ikke tiden for store middagsselskaper

Nå kan folk ha inntil ti besøkende hjemme. Men de som håpet på gjenåpning av butikker og serveringssteder ble skuffet da et samlet byråd holdt pressekonferanse tirsdag ettermiddag klokken 16.

Forbudet mot flere enn to besøkende ble innført 17. mars, og litt over en måned senere er det opphevet. Likevel anbefaler Johansen å ikke samles ti personer.

— Når vi nå åpner for å tillate å være maks ti personer, så betyr ikke det at vi anbefaler det. Vi anbefaler å følge grensen på fem. Vi kommer med en veldig sterk anmodning om å ikke samles flere enn fem personer, sier byrådslederen.

— Det er ikke tiden nå for å invitere til middagsselskaper. Jeg oppfatter at bevisstheten rundt dette er stor, sier Johansen.

Utesteder må fortsatt holde stengt

Dette betyr at byrådet opprettholder skjenkestoppen i Oslo. Den har nå vart siden begynnelsen av november. Likeså må de aller fleste butikker, varehus og kjøpesentre fortsatt holde stengt.

Unntaket er dagligvarebutikker og apotek, som hele tiden har fått holde åpent. Heller ikke treningssentrene får åpne i denne omgang.

Oppmyking av de strenge besøksreglene er det Raymond Johansen kaller trinn 1 i gjenåpningsplanen for Oslo. Det første trinnet innebærer også at man åpner for utendørs arrangementer med inntil ti deltakere.

— Gjenåpningen skal være gradvis og kontrollert. Den skal være godt forberedt og Oslo skal slippe ny nedstenging. Vi tror det er best for byen at gjenåpningen er varig, sier byrådslederen.

Vil vurdere alkoholskjenking i trinn 2

— I slutten av neste uke vil vi vurdere om vi skal gå videre til trinn 2 i gjenåpningsplanen, sa Johansen.

Det betyr at først i slutten av neste uke vil vurdere gjenåpning av butikker, kjøpesentre, varehus, kaféer og restauranter. Det betyr også at det er i trinn 2 av gjenåpningsplanen det vil bli vurdert å tillate alkoholskjenking til klokken 22, med krav om matservering.

Byrådsleder Raymond Johansen understreket da planen ble lagt frem at Oslo nesten for en hver pris må unngå oppblomstring av smitte enda en gang.

— Selv om koronasmitten går ned må vi huske at Oslo hadde omtrent det samme smittenivået da vi stengte ned i november i fjor som vi har i dag, sa han.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS