DEBATT

Siavash Mobasheri (Rødt) på taket av Rådhusets borggård med østretårn i bakgrunnen.
– Uten nok ressurser i eldreomsorgen og reell valgfrihet, risikerer vi økt ensomhet, dårligere livskvalitet og flere selvmord, mener gruppeleder for Oslo Rødt, Siavash Mobasheri.

– Det er på tide at eldre får den behandlingen de fortjener

– Som samfunn må vi skamme oss over hvordan vi behandler våre eldste. Det handler ikke bare om politisk ståsted; det handler om menneskesyn.

Publisert

I dag markerer vi FNs eldredag, men har vi egentlig noe å feire? Den internasjonale dagen for eldre ble først markert i 1990, men til tross for dette har vi fortsatt en eldreomsorg som skriker etter reformer. 

Som samfunn må vi skamme oss over hvordan vi behandler våre eldste. Det handler ikke bare om politisk ståsted; det handler om menneskesyn.

Mye tyder på at vi i Norge ikke har den respekten for alderdommen som vi bør ha. Ifølge SSB, lever over 200.000 eldre i Norge i dag i ensomhet, og mange mangler et trygt og verdig sted å bo. Det er uverdig. 

Hvor mange flere rapporter om uverdige forhold skal vi tåle? Hvor mange flere vonde historier skal vi høre om før politikerne tar ansvar og grep?

Valgfrihet eller tomme ord? 

Vi snakker om valgfrihet for eldre, men hva betyr det egentlig? Å bo hjemme så lenge som mulig er en god tanke, men i praksis er det bare tomme ord for mange eldre. Eldre er ikke en homogen gruppe med like ønsker og behov. 

Mangfoldet blant eldre er stort, akkurat som i alle andre befolkningsgrupper. Noen ønsker å bo hjemme, mens andre ser behovet for å flytte til et bofellesskap. Politikken må reflektere dette mangfoldet.

Reell valgfrihet betyr å ha muligheter, ikke å bli sittende fast i en uverdig situasjon. Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet i 2022, oppga 30 prosent av de eldre som bor hjemme at de ønsket seg mer hjelp, men ikke fikk tilstrekkelig støtte. 

Uten nok ressurser i eldreomsorgen og reell valgfrihet risikerer vi økt ensomhet, dårligere livskvalitet og flere selvmord. 

Eldreomsorgen: En investering, ikke en kostnad

Vi må innse at eldreomsorgen ikke er en kostnad, men en investering. Ifølge en rapport fra KS i 2023, vil vi i løpet av de neste 20 årene se en økning i antallet eldre over 80 år med 50 prosent, noe som vil kreve betydelige ressurser. 

Vi må prioritere at alle som trenger det skal ha tilgang til god pleie og omsorg, akkurat som vi sørger for at barn har tilgang til barnehageplasser. En sykehjemsplass bør ikke være en fjern drøm, men en rettighet. 

Vi må gi eldre reelle muligheter til å bestemme over egne liv, og sørge for at den siste delen av livet ikke er preget av uverdighet. Ingen skal føle seg som en belastning bare fordi de trenger hjelp. Når det er snakk om eldreomsorg, skal pengene gå til det som trengs – og i Norge har vi råd til det.

Hvem hører de eldres stemme?

De sanne heltene i dette systemet er helsearbeiderne som jobber under sterkt press. De gjør sitt beste for å skape gode forhold for eldre, men har for få ressurser og dårlig lønn.

Nå står vi overfor en situasjon der Høyre/-Venstre-byrådet kutter i budsjettene som kraftig vil ramme eldreomsorgen i bydelene. Det er hjerterått at skattekutt til de rikeste prioriteres foran en verdig eldreomsorg. 

Det er på høy tid at vi begynner å lytte. Hvem spør fagfolka i helsevesenet om hva som trengs for å gi eldre den pleien de fortjener? Hvem spør de eldre selv, og lytter til deres ønsker og behov? 

De eldre har ikke forandret seg nevneverdig; de har fortsatt de samme behovene som før. Så hvorfor er vi så dårlige til å ta vare på dem?

Pårørendes viktige rolle

Pårørende spiller en uunnværlig rolle i eldreomsorgen. De er ofte de som ser og opplever de daglige utfordringene eldre står overfor. Pårørende gir ikke bare emosjonell støtte, men de er også viktige informanter om eldre sin helse og trivsel. 

Mange pårørende opplever selv et stort press og mange er usikre på hvordan de kan hjelpe sine kjære på best mulige måte. Vi må anerkjenne denne gruppen og gi dem den støtten og informasjonen de trenger for å kunne ivareta sine oppgaver. 

Eldreomsorgen må også inkludere ressurser for å støtte pårørende, slik at de ikke blir utmattet og isolert i sin omsorgsrolle.

Tiden for handling er nå

På vegne av samfunnet skammer jeg meg over hvordan vi overser et så varig, skrikende behov. La oss ikke glemme at en dag vil vi alle bli eldre, og hvordan vi behandler dagens eldre, vil reflektere hvordan vi ønsker å bli behandlet i fremtiden. 

Så la oss ta FNs eldredag på alvor. Eldre er ikke annenrangs borgere – de er vår fremtid, og vi har et ansvar for å sørge for at de får leve sine siste år med verdighet. 

Vi må jobbe for en eldreomsorg der respekt og omsorg er normen, ikke unntaket. Eldre er en del av vår historie, og vi må sørge for at de får oppleve sine siste dager i verdighet.

Powered by Labrador CMS