— Fyring av bål er et stort ansvar, og ansvaret hviler på bålbrenner. Derfor er det viktig at vi hjelper til slik at det kan gjøres på godt valgte steder når forholdene ellers er trygge, sier seksjonssjef Nordmarka Knut Johansson

Her er oversikten over alle godkjente bålplasser i Oslo

Selv om det er generelt bålforbud kan man fortsatt benytte seg av godkjente bålplasser. Nå har Bymiljøetaten renovert og satt på plass nye ildsteder, og kommet med et kart over alle godkjente bålplasser i Oslo. — Godkjente ildsteder er noe veldig mange setter pris på, og er etterspurt, forteller seksjonssjef Nordmarka Knut Johansson.

Publisert

En rekke nye, godkjente ildsteder ved blant annet Steinbruvann, Badedammen, Sognsvann og Øvresetertjern har Bymiljøetaten nå laget. I tillegg har de rustet opp flere av de gamle bålplassene med et nytt lag med grus og nye steinblokker.

— Godkjente ildsteder er noe veldig mange setter pris på, og er etterspurt. Det er grunnen til at vi har etablert noen nye, sier Knut Johansson, seksjonssjef Nordmarka.

— Fyring av bål er et stort ansvar

Johansson påpeker at ting fortsatt kan gå galt selv om bålplassene er godkjent, og at de må brukes fornuftig. — Fyring av bål er et stort ansvar, og ansvaret hviler på bålbrenner. Derfor er det viktig at vi hjelper til slik at det kan gjøres på godt valgte steder når forholdene ellers er trygge, sier Johansson.

— Men det er viktig å merke seg at godkjente ildsteder må også brukes fornuftig og når skogbrannfaren ellers er lav, påpeker han.

Godkjent bålplass: — Ildsteder skal nesten uten unntak ligge ved vann, og avgrenses av vei som brannhinder mot skog, forklarer Johansson.

Kart over alle godkjente bålplasser

Bymiljøetaten nå har laget en kartoversikt over alle godkjente ildsteder og fastgriller i Oslo. Her er over femti fastgriller og steder man kan fyre et kontrollert bål å finne, både i marka og i byen.

Se kartet her.

Johansson forteller at det fyring av bål utenfor godkjente ildsteder i forbudstiden skjer til tider, og noen ganger i lovlig tid, selv om skogbrannfaren kan være stor.

— Men den største utfordringen i antall er nok engangsgrillen, siden mange ikke tenker over temperaturutviklingen under grillen, samt ikke har med tilstrekkelig med vann for slukking og nedkjøling, sier han.

De uoffisielle bålplassene

Denne bålplassen ble funnet på Båntjern og er ikke å finne på kartet.

En ildplass ble funnet på Båntjern og er en såkalt uoffisiell plass, ettersom den ikke finnes på kartet.

VårtOslo har fått vite at det er store muligheter for at det finnes flere slike uoffisielle ildsteder i marka, som heller ikke er å finne på kartet over godkjente ildsteder.

Tips oss gjerne om du selv finner noen uoffisielle bålplasser som ikke finnes på kartet.

Powered by Labrador CMS