Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene veldig spesielt og sjeldent.

Arkeologer har funnet nytt skipsvrak i Bjørvika. – Som en julegave vi ikke har åpnet ennå

Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt, flott skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene sjeldent. – Det er veldig spennende.

Publisert

— Det er veldig spesielt. Vi vet ikke om den er norsk ennå, den kan komme fra Polen eller Tyskland, sier arkeolog Sarah Fawsitt i Norsk Maritimt Museum i en pressemelding. Også Norsk institutt for kulturminneforskning deltar i utgravningen.

I nesten 20 år har det pågått utgravninger i Bjørvika, og over 50 båtvrak er funnet, opplyser Fawsitt.

Ligget i leira på Sørenga

Båten er klinkbygget, en teknikk også vikingene brukte. Klinkbygging er den tradisjonelle nordiske byggeteknikken for trebåter og har blitt brukt helt opp til våre dager. Båten som nå er funnet, har ligget i leira på Sørenga i flere hundre år.

Sarah Fawsitt i Norsk Maritimt Museum sier skipet kan være fra middelalderen.

– Den er laget i eik og er veldig gammel. Det kan hende den kommer fra middelalderen, fordi den har store bjelker som går gjennom skroget, og det var mest brukt i middelalderen. Men den kan også være bygget senere. Det må vi finne ut av, sier Fawsitt.

Funnene i Bjørvika gir et bilde av hvordan båter ble bygget i middelalderen og tidlig moderne tid. De gir også et innblikk i hvordan livet var i Oslos havneområde i tidligere tider.

— Vi har ikke gravet ut midten av båten ennå. Vi skal ta noen prøver for å finne ut hva som var lastet i båten. Kanskje vi finner andre ting der nede også. Så det er veldig spennende. Som en julegave vi ikke har åpnet ennå, sier Fawsitt.

Se flere bilder fra utgravningen her:

Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt skipsvrak i Bjørvika. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB
Båten er klinkbygget, en teknikk også vikingene brukte. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB
Klinkbygging er den tradisjonelle nordiske byggeteknikken for trebåter og har blitt brukt helt opp til våre dager. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB
Funnene i Bjørvika gir et bilde av hvordan båter ble bygget i middelalderen og tidlig moderne tid. Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB
Foto: Anniken Mihle / Norsk Folkemuseum / NTB

Stilles ut

I tillegg til alle båtene er det funnet store bryggeanlegg og en lang rekke gjenstander, som våpen, keramikk og krittpiper. Mange av funnene stilles nå ut i den nyrestaurerte Båthallen på Norsk Maritimt Museum. Det nye båtfunnet legger nok en brikke til historien.

Powered by Labrador CMS