DEBATT

Det er ikke plassen det står på, det burde heller ikke være viljen. 12. juli er hennes fødselsdag, flytting bør ha funnet sted i god tid før det, sier Tycho D. Castberg i dette innlegget.
Det er ikke plassen det står på, det burde heller ikke være viljen. 12. juli er hennes fødselsdag, flytting bør ha funnet sted i god tid før det, sier Tycho D. Castberg i dette innlegget.

— Statuen av Kirsten Flagstad er flyttet igjen, godt utenfor det noen vil tenke på som en del av Operaen. Hva i himmelens navn har hun der å gjøre?

Ikke bare er statuen av Kirsten Flagstad flyttet, hun står nå med ryggen til Operaen. Det er jo absurd. Intet kunst- eller kulturinteressert menneske burde være i stand til engang å tenke tanken.

Publisert

Kirsten Flagstad regnes stadig som tidenes Richard Wagner-tolker. Hun var større enn mange aner.

Kirsten Flagstad ble vår første operasjef den gangen Norge fremdeles var et "opera-uland", i 1958. Året etter flyttet Den Norske Opera inn i en tidligere kino, i Folketeateret.

I 1982 ble Joseph Grimelunds statue av henne avduket foran Norges musikkhøgskole på Majorstuen.

Hun hadde kommet hjem

Den ble senere flyttet til Operaen på Youngstorget og plassert i publikumsfoajeen, og ble på den måten det første gjestene møtte på da de kom opp trappene. Hun ønsket bokstavelig talt velkommen.

I 2008 flyttet Den Norske Opera og Ballett (som etter hvert ble navnet) til helt nytt hjem i Bjørvika. Et storslagent hus, med en flott, åpen marmorlagt plass foran og rundt. Denne fikk selvfølgelig navnet Kirsten Flagstads plass. Operahuset er den eneste som har adresse til plassen.

Der fikk statuen sitt nye hjem. Ikke veldig fremtredende, litt bortgjemt faktisk, men likevel sto hun støtt på sin plass. Der skuet hun hen, mot kunstens lokale Mekka i glass og marmor. Hun var hjemme!

Hva har hun på kaikanten å gjøre?

Nå har den arme dame vært på flyttefot igjen - denne gangen til kaikanten et stykke unna, faktisk godt utenfor det som noen vil tenke på som en del av Operaen. Hva i himmelens navn har hun der å gjøre, bortsett fra at måkene kanskje skriker litt?

Hvem går bort og ser på navneplaten og vet hvem hun var – uten den naturlige plasseringsreferansen? En statue forbindes gjerne med omgivelsene den er plassert i eller ved.

Kirsten Flagstad var fra Hamar, virket på alle de største operascener og Metropolitan-operaen i New York var hennes «hjem». Satte hun hun noen gang sine ben på bryggen i Bjørvika, Piperviken eller andre havneområder i inn- eller utland for den saks skyld? Det kan kanskje tenkes, men da er det mange som skulle hatt sin statue, inkludert meg selv.

Med ryggen til Operaen

Ikke bare ble hun flyttet, hun står med ryggen til Operaen. Det er jo absurd, intet kunst- eller kulturinteressert menneske burde være i stand til engang å tenke tanken engang.

Jeg håper inderlig denne plassering er midlertidig, at plassen der hun hører hjemme skal rehabiliteres eller at det finnes en annen, plausibel forklaring på at Kirsten Flagstad, bare for en kortere periode, står der hun står, i transit.

Ikke bare er hun fjernet fra sin plass, men hun vender også ryggen til Operaen.

Statuen bør snarest flyttes tilbake, og ikke nok med det: Den skal plasseres foran inngangen slik at vår store sangerinne gjør som på Youngstorget, da hun hilste alle velkommen til den opplevelse som venter innenfor dørene.

Det er ikke plassen det står på, det burde heller ikke være viljen. 12. juli er hennes fødselsdag. Flytting bør ha funnet sted i god tid før det.

Powered by Labrador CMS