Alt på ett sted. Ved det nyåpnede mobilitetshuset på Filipstad kan osloborgerne låne både elbil, elsykkel eller elsparkesykkel. Alt etter behov og dagsform. Foto: Christian Boger

Trenger du elbil, elsykkel eller elsparkesykkel? Nå kan alt ordnes på ett sted på Filipstad

I det nye mobilitetshuset på Filipstad skal byens innbyggere enkelt kunne leie miljøvennlige fremkomstmidler. Tilbudet er det første av sitt slag her til lands.

Publisert

Mobilitetspunktet, som drives av firmaet Move About, er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune, Ruter og Statens vegvesen.

Fra den røde klossen i Filipstadveien kan byens borgere låne elbil, elsykkler eller elektriske sparkesykler.

Suksess i utlandet

— Dette er det første mobilitetspunktet som åpnes her til lands, så det blir spennende å se på hva slags mottagelse det kommer til å få. Fra utlandet vet vi at dette har vært en suksess, sier direktør for mobilitetstjenester i Ruter, Endre Angelvik.

Som det første i landet er konseptet på Filipstad under utprøving. Fra i dag kan osloborgere her låne miljøvennlige framkomstmidler ved behov. I tillegg kommer det etter all sannsynlighet på plass et sykkelverksted i lokalene innen kort tid. Med tiden kan det bli endringer i konseptet.

Initiativtakerne til mobilitetspunktet har stor tro på at det vil bli en suksess. Fra venstre Miljø-og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg, administrerende direktør i Move About; Jarle Frøshaug, avdelingssjef i bymiljøetaen; Maja Cimmerbeck, prosjektleder i Statens vegvesen; Kajsa Froyn og avdelingsdirektør i Ruter Endre Angelvik. Foto: Christian Boger

— Da dette er et pilotprosjekt vil vi føle oss fram, og det vil være plass for å både prøve og feile i prosjektet. Derfor kan det også lett oppståendringer i hva vi tilbyr etterhvert som vi ser responsen fra publikum, forklarer avdelingssjef i bymiljøetaten, Maja Cimmerbeck.

Enklere å ferdes miljøvennlig

Området hvor mobilitetspunktet står er regulert for utbygging om to år. I stedet for å la området stå tomt frem til da, ønsket grunneier Oslo Havn å bruke de to årene frem til byggestart på å skape «grønn aktivitet» på området.

Filipstad Utvikling vant en konkurranse og fikk ansvar for å hente inn aktører til dette, som endte med mobilitetshuset.

Miljø-og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) fikk æren av å foreta den offisielle åpningen mandag formiddag. Hun mener et slikt tilbud kan gjøre det enklere for byens befolkning å ta seg fram utslippsfritt.

En entusiastisk samferdsels- og miljøbyråd, Lan Marie Nguyen Berg, var den første som fikk benytte seg av mobilitetshusets utleiesykler. Foto: Christian Boger

Første utslippsfrie storby

— Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby, og det nye mobilitetspunktet ved Filipstad vil gjøre det lettere for flere Oslo-folk å ta seg rundt i byen på en effektiv og miljøvennlig måte, sa hun under åpningsseremonien.

Ved siden av å redusere bruk av privatbil, har Filipstad mobilitetspunkt et annet sentralt formål. Gjennom prosjektperioden på to år skal reisendes bruk av fremkomstmidlene analyseres for å avdekke bruksmønstre og preferanser.

Økt kunnskap om folks reisevaner i urbane områder er nyttig i planleggingen av fremtidens mobilitetstilbud i Oslo-området.

Powered by Labrador CMS