Også denne nyttårsaften lokker Oslo kommune med fyrverkerioppskyting både på Rådhusplassen og på Furuset. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

I dag brenner vi av over 300 millioner på fyrverkeri. Pass på oppskytingsregler og kjæledyr

I kveld byr kommunen byr på gratis fyrverkeri på Rådhusplassen og Furuset, men det er er totalforbud mot privat fyrverkeri mange steder. Dette er din guide til tips og leveregler på nyttårsaften.

Publisert

Nyttårsaften er dagen vi legger et gammelt år bak oss og ønsker ett nytt velkommen. Kvelden har også blitt synonym med oppskyting av fyrverkeri.

Til tross for stadig mer skjerpede regler for bruk av fyrverkeri og et totalforbud mot salg av pinneraketter, bruker nordmenn i år rundt 300 millioner på bakkebatterier og annen fyrverkerimoro.

Gratis oppskyting på Rådhusplassen og Furuset

Vil du få mest ut av rakettene under årets nyttårsfeiring er det beste rådet å ta veien til Rådhusplassen eller Furuset idrettspark hvor kommunen også i år byr på gratis rakettoppskyting for å feire det nye året.

De siste årene har tilstrømmingen av mennesker til disse kommunale arrangementene, og da spesielt til arrangementet på Rådhusplassen, vært stor. Bymiljøetaten ber på sine Facebook-sider derfor folk som har tenkt seg hit på nyttårsaften ta visse forhåndsregler.

Kommunens rakettoppskyting på Rådhusplassen har blitt et populært mål for oslofolk nyttårsaften.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

"Av erfaring vet vi det møter opp svært mange mennesker på Rådhusplassen. Mange er alkoholpåvirket, det er trengsel og høyt støynivå. For å unngå skader og skremmende opplevelser anbefaler vi derfor ingen, og særlig ikke barnefamilier, å samle seg foran Rådhuset", skriver etaten.

De ber oslofolk følge reglene på arrangementsstedene slik at alle frammøtte skal få en best mulig nyttårsopplevelse.

"Følg anvisningene på stedet. Ikke ta med eget fyrverkeri (dette vil bli tatt i forvaring av politiet) og reis kollektivt", er tipsene fra bymiljøetaten.

Totalforbud mot fyrverkeri innenfor Ring 2

Velger du å bli sittende hjemme under nyttårsfeiringen er valget når det kommer til fyrverkeriopplevelser heller begrenset. Bor du innenfor Ring 2 er all bruk av privat fyrverkeri forbudt. Forbudet gjelder også i den gamle trehusbebygelsen på Kampen og Vålerenga.

Bor du andre steder i byen kan du lovlig skyte opp fyrverkeri nyttårsaften mellom klokken 18 og 02. Oslo brann- og redningsetat minner om at oppskyting ikke må foregå i nærheten av tørr skog eller andre brennbare omgivelser.

All bruk av privat fyrverkeri er forbudt innenfor Ring 2 nyttårsaften. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

For å få en best mulig rakettopplevelse ber brannvesenet publikum følge følgende leveregler:

  • Det er forbudt å la barn under 18 år skyte opp fyrverkeri.
  • Bruk vernebriller, også barn og skuelystne bør beskytte seg med briller.
  • Skyt opp privat fyrverkeri på trygg avstand fra andre mennesker, biler og bygninger.
  • Raketter med styrepinner er forbudt alle steder. Oslo politidistrikt opplyser at reaksjonen for oppskyting av fyrverkerirakett med styrepinne normalt er et forelegg på minimum kr. 7000.

Godt rakettvær, men se opp for skumle vindkast

Været er alltid et stort usikkerhetsmoment på årets siste dag. Blir det skikkelig rakettvær eller vil fyrverkeriet bli skutt opp til ingen nytte. For to år siden lå tåken tykk over hovedstaden og ødela mye av fyrverkeriopplevelsen. I fjor var rakettværet bedre. Og i år ser forholdene ut til å ligge til rette for riktig så fint rakettvær.

Ved inngangen til 2017 lå tåken tykk over Rådhusplassen. For årets nyttårsfeiring ser værvarselet mye bedre ut. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

— Alt tyder på at det vil bli en veldig fin nyttårsaften. Skydekket vil ligge så høyt at det ikke får noen innvirkning på nyttårsrakettene. Og temperaturen vil bli relativt behagelig og ligge på en tre-fire plussgrader, sier vakthavende statsmeteorolog, Martin Granerød, til VårtOslo.

Det eneste usikkerhetsmomentet rundt været er at det er fryktet at vinden kan bli relativt kraftig. Her kommer meteorologen med en liten gladmelding til alle osloborgere.

— På kysten i Vestfold og Telemark kan vi få opp mot stiv kuling nyttårsaften. Her i Oslo ser det derimot ut til at den kraftigste vinden først vil melde sin ankomst i løpet av 1. nyttårsdag, sier han.

Alle nattbusser i trafikk nyttårsaften

Har du planer om å få med deg en av de kommunale oppskytingene anbefaler både bymiljøetaten og politiet oslofolk å bruke kollektivtransporten for å komme sikkert fram.

Nyttårsaften vil trikk og t-bane kjøre 15-minutters rute. Trikk 12 vil ikke stoppe på Kontraskjæret, Aker brygge og Ruseløkka etter klokken 22 på grunn av fyrverkeriet. Heller ikke bussene, som vanligvis kjører over Rådhusplassen, vil gjøre dette etter klokken 22.

Når nyttårsferingen er over står nattbussene til Ruter klar til å ta deg trygt hjem. Foto: Oslosykkel / flickr

— Vi oppfordrer alle som skal til byen om å bruke kollektivtransporten. Når du skal hjem går nattbussene som om det er vanlig helg, sier kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Knut Martin Løken, til VårtOslo.

Løken opplyser at bussene som normalt ville gått over Rådhusplassen vil få avkortet eller endret kjøremønster i tidsrommet 22-0045.

Ruter opplyser også at det, på grunn av nyttårsarrangement på Ekebergsetta, vil bli endringer for busslinjene 34 og 74 nyttårskvelden. Disse vil da kjøre om Ryen. For nærmere informasjon henvises det til reiseplanleggeren.

Ta hensyn til kjæledyrene

Er nyttårsaften en av de største dagene i året for oss tobente er virkeligheten en helt annen for den pelskledde skapningen på fire ben. Mange hunder og katter blir både engstelige og stresset av all ulyden fra fyrverkeri som eksploderer rundt dem. Derfor bør hunde og katteeiere være ekstra oppmerksomme på sine kjære når klokken nærmer seg midnatt.

— Katter er vanskeligere å lese enn hunder, de vil ofte gjemme seg vekk, ligger ofte med flatt hode og ørene bakover, noen vil frese og eventuelt skjelve. Andre katter vil trekke opp i høyden eller ut når de blir redde. Noen katter kan begynne å tisse utenfor kassen, forteller veterinær ved Smådyrklinikken, Monica Schultz, til klinikkens hjemmesider.

Hunde- og katteeiere bær ta ekstra hensyn til sine firebente på nyttårsaften. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Hun har noen gode råd om hvordan du gjøre nyttårsfeiringen bedre også for de med fire ben og pels på kroppen:

  1. Gå tur med hunden tidlig på dagen. En kan med fordel trene spor, lydighet eller annen form for hjernetrim sånn at hunden er sliten.
  2. Sett på musikk i rommet hunden/katten oppholder seg i og se til at liggeplassen til hunden/katten er skjermet for lyd og lys. Det er en fordel at katter har en plass de kan klatre opp i høyden da de ofte føler seg tryggere der.
  3. Gi dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett hund eller katt slapper bedre av.
  4. Har du mulighet å ha hunden sammen med en annen hund som er trygg kan dette ofte være en fordel.
  5. Ikke la hunden eller katten være alene.
  6. Ikke kjeft på hunden når han/hun blir redd. Ikke trøst hunden når han/hun blir redd, da forsterker en redselen til hunden. Når hunden roer seg belønner en med godbit eller kos. Å stryke hunden rolig på brystet kan virke beroligende på hunden.
  7. Prøv å være rolig selv og ikke gjør et stort nummer ut av fyrverkeriet.
  8. Ikke ta hunden med ut for å se på fyrverkeriet! Hold katten innendørs og pass på at vinduer og katteluker er lukket. Det kan være en fordel at katten er ID-merket i tilfelle han eller hun kommer seg ut. Redde katter kan vandre langt.
Powered by Labrador CMS