I vinter ble femåringen Viktor Rønes (t.v) påkjørt i Strømsveien. Mandag møtte han leder i mijø- og samferdselskomitéen i bystyret Eirik Lae Solberg (t.h) og de andre politikerne i komitéen for å kreve stakstiltak for fartsdemping i Strømsveien: Foto: Christian Boger

Barn og foreldre i Strømsveien møtte politikere i morgenrushet. — Vi trenger fartsdempende tiltak nå

På holdeplassen i Strømsveien på Vålerenga står en rød buss. Bak kommer en grønn regionbuss. For å komme forbi legger den grønne bussen seg over i motgående kjørefelt og foretar en hasardiøs forbikjøring.

Publisert

Tyve meter lengre ned i veien venter unger på å krysse Strømsveien på vei til skole og barnehage. På fortauet blir sjokkerte politikerne i bystyrets miljø- og samferdselskomité vitner til hendelsen.

Daglig skjer det nestenpåkjørsler og farlige forbikjøringer i Strømsveien. I morges fikk bystyrepolitikere selv se forholdene ungene langs Strømsveien over Vålerenga lever under hver eneste dag.

— Dette er ikke bra i det hele tatt. Sånn skal vi ikke ha det, utbryter en sjokkert  Hallstein Bjercke (V).

Den tidligere byråden og rutinerte oslopolitikeren er nå Venstres gruppeleder i bystyret. Bjercke er også nestleder i bystyrets samferdsels- og miljøkomité.

Ber om strakstiltak

Politikernes tilstedeværelse i den sterkt trafikkerte gata tidlig mandag morgen skyldes at de er på befaring i forkant av at bystyret skal behandle et innbyggerinitiativ. Initiativet krever at det etableres strakstiltak for å bedre trafikksikkerheten for barna i gata.

Bak forslaget står "Aksjon Strømsveien".  De har siden i vinter kjempet for å få på plass fartsreduserende tiltak i nabolaget.

Trebarnsmamma Camilla Rønes og de andre aksjonistene krever strakstiltak for å bedre trafikksikkerheten i Strømsveien. Foto: Privat

Under mandagens befaring fortalte Rune Gjøs fra bymiljøetaten at det nå er tiltak på gang, men ikke alt vil være på plass før til neste år. Det får aksjonistene til å reagere.

— Det er fint at det jobbes med å bedre forholdene i gata, men det vi trenger er tiltak før noen blir skadet, påpeker Camilla Rønes i aksjonsgruppa.

Opphøyet gangfelt og 30-grense

Et av strakstiltakene beboerne har bedt om er snart på plass. I løpet av uken regner bymiljøetaten med å få ferdig det opphøyde gangfeltet i krysset ved Ingeborgsgate og Strømsveien. I tillegg har etaten bestemt seg for å forsøke å få ned farten i gata ved å tydelig male fartsgrensen på 30 km/t seks steder i veibanen.

Trafikken i Strømsveien skaper daglig utfordringer for barn og unge på Vålerenga. Foto: André Kjernsli

Det siste tiltaket har aksjonistene ikke helt den store troen på.

— Dette har vært prøvd kun ett sted i byen tidligere. Her har det ikke ført til noen bedring i forholdene. Vi er veldig usikre på om dette vil føre til at de som kjører her vil senke farten og vise mer hensyn, sier Rønes.

Hun og resten av de frammøtte aksjonistene var svært glade for at politikerne hadde tatt veien for å se hvordan hverdagen langs Strømsveien arter seg.

— Det er veldig positivt at politikerne med egne øyne ville komme hit og se hvilke problemer vi sliter med. Nå får vi bare håpe at de leverer de tiltakene vi ønsker, sier den engasjerte småbarnsmoren.

Full støtte fra bydel og byråd

Når aksjonistene nå tar saken til rådhuset har de bydelspolitikerne i ryggen. Nestleder i byutviklingskomitéen i bydel Gamle Oslo, Steinar Heldal (SV), gir sin fulle støtte til lokalbefolkningens initiativ.

Både lokalpolitiker Steinar Heldal (SV) og byrådssekretær for mijø og samferdsel Daniel Rees (MdG) støtter kravet om fartsreduserende tiltak i Strømsveien. Foto: André Kjernsli

— Arbeidet for å bedre trafikksikkerheten for beboerne på Vålerenga har høy prioritet også hos oss, og vi støtter fullt ut kravene fra aksjonistene, sier han.

Også fra byrådet får aksjonistene støtte. Byrådssekretær for miljø og samferdsel, Daniel Rees (MDG), forteller at det allerede er satt i gang et arbeid for å finne tiltak som vil bedre forholdene.

— I denne saken skulle vi gjerne sett at ting gikk litt raskere enn det gjør, men slik er det dessverre noen ganger, understreker han.

Saken er planlagt til behandling i bystyrets møte 24. oktober.

Powered by Labrador CMS