Gartneriet på Bygdøy har ligget brakk i en årrekke, men åpner til uka. Her birøktere ved kongsgården. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Gartneriet på Bygdøy har ligget brakk i en årrekke, men åpner til uka. Her birøktere ved kongsgården. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gartneriet på Bygdøy kongsgård restaurert. Åpner til uka

På tirsdag til uka åpner gartneriområdet på Bygdøy i Oslo for publikum. Der er det både frukthager, veksthus og honningproduksjon.

Publisert

Gartneriet på Bygdøy kongsgård ble første gang etablert i forbindelse med byggingen av Oscarshall på 1850-tallet. Det var behov for planter både til lystslottet og for å utvikle området til en folkepark. Det ble bygget to drivhus og en bolig til gartneren.

Bruken av området har endret seg flere ganger siden den gang. Etter at det hadde ligget brakk i en årrekke, startet Statsbygg arbeidet med å tilrettelegge for fremtidig drift i 2015.

Vil foredle gjødsel

Når gartneriet nå åpner er samtlige bygninger restaurert og rehabilitert. Det samme er utearealene med spirende frukt- og grønnsakhager og et universelt tilpasset stinett.

Det tidligere fyrhuset er ombygget til kafé. Servicebygningen inneholder blant annet slyngerom for honningproduksjon. Gartnerboligen er blitt kontorer. Et nytt veksthus er oppført og garasjebygningen er tilrettelagt for foredling av gjødsel.

Åpent for publikum

Norsk Folkemuseum har i sin avtale om disposisjonsrett med Kommunal- og moderniseringsdepartementet forpliktet seg til å utvikle gården slik at området tilrettelegges for publikum og benyttes til formidling av økologisk landbruk, stedets natur og kulturhistorie.

Under åpningen på tirsdag lanseres også boka «Gartneriet ved Bygdøy kongsgård».

Powered by Labrador CMS