Jens Jørgen Lie (H), bydelsutvalgsleder for Frogner bydel (tv) sammen med Oslo seilforenings daglige leder Jan Petter Gamborg og Anne Rygg. Foto: Anders Høilund

Oslo seilforening ønsker å få Lille Herbern utenfor Bygdøy regulert til idrettsformål

Øya Lille Herbern utenfor Bygdøy er i dag et uregulert område. Seilforeningen mener at en regulering til idrettsformål vil være fornuftig, for det er det øya brukes til.

Publisert

Oslo Seilforening holder til på øya Lille Herbern utenfor Bygdøy i Oslofjorden. Det har den 132 år gamle foreningen gjort siden 1926. Øya er uregulert, og nå ønsker seilforeningen å få den regulert om til idrettsformål.

Utredningen er nå ferdig, og skal oversendes til plan- og bygningsetaten for godkjenning. Deretter vil bydelsutvalget i Frogner bydel behandle saken, før den går videre.

— Våre representanter i bydelsutvalget vil støtte reguleringsforslaget fra seilforeningen, og jeg kan ikke se hvorfor andre partier skulle gå i mot dette, sier bydelsutvalgets leder i Frogner bydel, Jens Jørgen Lie (H)

Vi har andre farkoster vi låner ut til medlemmene også, sier Jan Peter Gamborg. På en vindstille dag kan en kajakk være et alternativ. Foto: Anders Høilund

Dusjing i friluft er lite populært

— Det er først og fremst toalett- og garderobeforholdene som ikke lenger holder den standarden vi ønsker. Vi har kun et par toaletter, og de deles mellom gjestene på kroa her ute, deltakerne på sommerleirer, regattar, besøkende, og vi som ellers holder til på Lille Herbern, sier daglig leder i Oslo Seilforening, Jan Petter Gamborg.

— Dusjing foregår i friluft, bak en halvdør. Med mobiltelefonkameraer over alt bruker ikke ungdommen i dag slike dusjer. Får vi regulert om til idrettsformål vil det bli mye lettere å få utvidet garderobeforholdene for eksempel, sier seilforeningens Anne Rygg.

Seilforeningen ønsker også å forsterke og forlenge moloen nord på Lille Herbern for å kunne beskytte båtene i havna bedre.

— Det er ikke været som er hardest i mot båtene her, men skipstrafikken. Hurtigbåtene til Slemmestad, Color-Line og Nesoddbåtene sender alle bølger inn på vår havn, og gjør skade på både båter og fortøyninger, sier Gamborg.

Lederen i Oslo Seilforening er veldig tydelig på at de er et idrettslag, og ikke en sosietetsklubb.

Ikke en pompøs og eksklusiv klubb

— Vi har kommet oss unna det pompøse som i tidligere tider kunne framstå som en mur, umulig å komme innenfor fra utenforstående. Oslo Seilforening har i overkant av 1.000 medlemmer, og de kommer fra hele byen. Det medlemmene har til felles, er at de liker å seile. Vi ønsker å få regulert øya til idrettsformål, fordi det er det vi bruker den til, sier han.

LES OGSÅ: Dragehuset Hasselbakken på St. Hanshaugen kan gjenoppstå som restaurant og kulturbygg

— Har du lyst til å seile, har du lyst til å lære å seile, er dette et sted hvor du kan få gjort det. Som medlem kan du få være med som mannskap på tirsdagsregattaene våre, og du kan få låne seilbåt, forteller Gamborg.

Du trenger ikke ha peiling på seiling før du melder deg inn i Oslo seilforening. Her kan du som medlem låne båt, og få opplæring. Disse jollene blir brukt når barn lærer å seile. � Barn liker samarbeidet på båten. Få barn vil seile alene, sier Jan Petter Gamborg. Foto: Anders Høilund

Populære sommerleirer for barn

Seilforeningens sommerleire er populære. Her vil barn lære å behandle en seilbåt, og det å være på sjøen. Anne Rygg sier at hos Oslo Seilforening legges det mer vekt på trivsel med sjøliv og kunnskap om seiling, enn konkurranseresultater.

— Vi er først og fremst en breddeidrettsklubb.

— Vi ønsker å få satt ut bøyer, og avmerket et opplæringsområde over grunna nord for Lille Herbern. Det er så mye lettere å be barna seile ut til bøya, og så snu. Enn å gi beskjed om at de skal seile 150 meter i den retningen før de snur. Området er for grunt for motorbåter. Vi håper Oslo havn ser positivt på dette, sier Rygg.

� Vi er en godt drevet klubb med god økonomi. Vi har blant annet inntekter fra Restauranten her på Lille Herbern, forklarer Jan Petter Gamborg for bydelsutvalgsleder Jens Jørgen Lie. Foto: Anders Høilund

Seilforeningen har tidligere fått nei til et reguleringsforslag. Dette nye forslaget er mye mer moderat enn det gamle. Denne gangen er det blant annet ikke forespeilet en landforbindelse fra Lille Herbern til Bygdøy. Dagens ordning med en liten ferge over det knapt 20 meter lange sundet beholdes med det nye reguleringsforslaget. Lunkeskjær blir heller ikke påvirket av det nye forslaget.

LES OGSÅ: Bydel Gamle Oslo satser på sommerjobbing. Ungdommer jobber i butikk, reparerer sykler og tar seg av eldre

Lille Herbern er også åpen for almenheten, og ferga ut dit går fra 1. mai til 1. oktober. På øya finnes en restaurant med tilbud om både tørt og vått. Og utsikten ut over indre Oslofjord er praktfull fra restaurantens uteservering. Øya kalles Lille Herbern for å skille den fra øya Store Herbern like ved. Store Herbern er regulert som naturreservat.

Powered by Labrador CMS