Hans Magnus Borge mener det er feil at Oslo Maraton skal få oppta så store deler av byen.

Bygdøy-beboer reagerer på at veier stenges når 20.000 mennesker inntar området: – Folk blir stengt inne

– Vi vet at vi gjør beslag på store deler av byen, sier arrangøren.

Publisert

Som følge av at Oslo Maraton går av stabelen i morgen, vil store deler av byens veier være stengt. Blant annet på Bygdøy vil arrangementet by på ulemper for bilister. Det reagerer Hans Magnus Borge på.

– Min frustrasjon er at store deler av byen sperres av på en lørdag. På en søndag hadde det vært noe annet. Det er noen steder i nedre deler av Bygdøy Allé der bilister ikke vil klare å komme seg ut. Folk blir stengt inne. Som for eksempel i Sigurd Syrs gate, Frogner terrasse og Halvdan Svartes gate, sier han.

– Kan man ikke ofre bilkjøringen i noen timer når det gir så mange mennesker glede?

– Jeg ser underholdningsverdien i arrangementet, og det er fint at man sprer glede i byen, men det er jo ikke alle i lokalmiljøet som er klare over at det er maraton, og som ikke har fått denne informasjonen. Og det viktigste poenget er at det er mange som er avhengige av bil.

Han mener det finnes en god løsning for både arrangøren og lokalbefolkningen.

– Jeg mener man burde kunne slippe biler gjennom når det ikke er løpere i feltet. Det har man gjort før. Det føles unødvendig at man skal stenge av helt. Det er vel kanskje av sikkerhetsmessige årsaker, men det blir feil å stenge av veien helt, sier han.

– Flere tiltak

Løype- og sikkerhetssjef for Oslo Maraton, Vegard Henriksen, sier at de strekker seg langt for å hjelpe de som skulle trenge det.

– Vi vet at vi gjør beslag på store deler av byen, og det stemmer at noen vil bli stengt inne, men dette maratonet har vi hatt i hauger av år, og folk som vet at de ikke slipper ut, har stort sett parkert andre steder enn de vanligvis gjør dagen før maratonet, sier han.

Her går ruten under årets maraton.

Han sier de aktivt jobber med tiltak som skal sørge for best mulig fremkommelig for beboerne.

– Vi har også lagt store deler av løypa vår slik at vi løper opp og ned samme fil i veien, i tillegg til at vi er veldig tilpasningsdyktige. Vi har også prøvd, så godt vi kan, å legge løypa slik at den hindrer så få bilister som mulig. I tillegg vil jeg legge til at hvis folk ringer informasjonstjenesten til Oslo Maraton, så stiller vi opp og finner en løsning, sier Henriksen.

Veiene stenges klokka 07:30 og åpnes rundt 17:00 lørdag.

Vil bli omkjøringer

Presseansvarlig i bymiljøetaten i Oslo kommune, Monica T. Olsen, sier at selve Bygdøylokket ikke stenges, men bekrefter at man må belage seg på omveier.

– Man kan ikke kjøre opp mot Bygdøy Allé, da det stenges ved Olav Kyrres plass eller Karenslyst Allé etter Tyskerstrandveien. Noen endringer i trafikkmønsteret må man regne med ved såpass store arrangementer. Men det vil stå politiposter flere steder som kan veilede, sier hun til VårtOslo.

Når det kommer til fremkommeligheten for nødetatene, sier Olsen følgende:

– Dette har blitt gjort hvert år siden oppstart. Løypen er godkjent av oss, politiet og Oslo brann- og redningsetat med flere.

Powered by Labrador CMS