Heming-løperen Jar Magnus Riiber jubler over VM-gullet i Planica.

Suverent VM-gull til Hemings Jarl Magnus Riiber! Nå er oslogutten tidenes mestvinnende sammen med Bjarte Engen Vik

Jarl Magnus Riiber utklasset kombinertkonkurrentene i Planica-VM. Heming-løperen overvant en trøblete inngang til mesterskapet.

Publisert

Etter hopprennet hadde oslogutten Jarl Magnus Riiber (25) og japanske Ryota Yamamoto en delt ledelse på 25 sekunder ned til tyske Julian Schmid.

Langrennet ble en komfortabel affære for Riiber, som raskt kvittet seg med japaneren og gikk inn til et svært overlegent VM-gull.

Tangerte Bjarte Engen Vik

Heming-løperen ropte «yes!» idet han gikk over målstreken. Så snudde han seg mot tribunen i Planica og hyttet med høyreneven.

Overfor NRK fortalte Riiber at det var en hilsen til sine besteforeldre Harald Riiber (92) og Suzanne May Riiber (90), som begge gikk bort 6. februar.

— Jeg bruker dem som motivasjon ute i løypa når jeg blir sliten. Det å kunne gå inn på stadion med en haug av nordmenn her, gjør det verdt det, sa Riiber til rettighetshaveren og fortsatte:

Tyske Julian Schmid, Jarl Magnus Riiber og østeriske Franz-Josef Rehlr etter kombinert langrenn 10 km for menn under ski-VM 2023 i Planica, Slovenia.
Gullvinneren fra Heming, Jarl Magnus Riiber flankert av tyske Julian Schmidt (til v.) på sølvplass og østerrikske Franz-Josef Rehlr på bronseplass.

— De (besteforeldrene) har betydd mye. Man blir rørt av å tenke tilbake på alle timene vi har hatt i både løypa og bakken. Han (Harald) var jo med i nesten alle øktene vi hadde. Vi var et bra team.

Seieren gjorde at han gikk opp på siden av Bjarte Engen Vik som Norges mestvinnende kombinertløper i VM. Begge har fem gull og tre bronse.

Opp i fem VM-gull

Schmid endte 19,4 sekunder bak på sølvplass, mens østerrikske Franz-Josef Rehrl sikret bronsen.

Tidligere på dagen hadde hoppjentene (lagkonkurranse) og Astrid Øyre Slind (skiathlon i langrenn) sikret to norske bronsemedaljer. Riiber fikset stigning i programmet med sin seier.

Fra før sto 25-åringen med fire VM-gull på CV-en. To individuelle gull fra normalbakkerennet i Seefeld 2019 og Oberstdorf 2021, i tillegg til de to laggullene Norge vant i de samme mesterskapene.

Slitt med mye sykdom

Oslo-gutten har hatt en brokete oppladning til VM, hvor han har slitt med sykdom. Det er flere måneder siden 25-åringen har vært helt frisk.

Lenge slet han med en parasitt i magen. I Seefeld i slutten av januar konkurrerte han mens han var forkjølet.

Riiber har et uttalt mål om å vinne alle de fire gullene det skal kjempes om i Planica. Søndag er det blandet lagkonkurranse i normalbakken, før det er duket for mennenes lagkonkurranse i storbakken 1. mars. Mesterskapet avsluttes med storbakkerennet 4. mars.

Jørgen Graabak ble nest beste norske på 8.-plass, mens Jens Lurås Oftebro, som lenge hadde kjempet om å komme seg med i medaljekampen, gikk på en smell mot slutten og endte som nummer 16. Espen Andersen fulgte på plassen bak.

Powered by Labrador CMS