Oslo kommune eier Holmenkollen skianlegg og bare dager før verdenscuprennene ble skibakken lyssatt i Ukrainas farger.
Oslo kommune eier Holmenkollen skianlegg og bare dager før verdenscuprennene ble skibakken lyssatt i Ukrainas farger.

Holmenkollen lyst opp i Ukrainas farger: - Russiske utøvere må utestenges fra helgens renn, sier ordfører Marianne Borgen

Oslo kommune lyssatte i kveld Holmenkollen i Ukrainas gule og blå farger. — Det er i solidaritet med Ukraina, men også for å presse FIS til å forstå at de må utestenge russiske utøvere, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Publisert

Holmenkollen Skifestival er tydelig på at de ikke ønsker russere på startstreken til helgen.

Men den lokale Kollen-arrangøren har ingen makt når Det internasjonale skiforbundet (FIS) nekter å kaste ut russiske utøvere fra verdenscupen.

— Ukrainerne må hjem og kjempe en blodig krig

Samtidig er det Oslo kommune som eier selve skianlegget i Holmenkollen.

Og FIS kunne knapt fått en tydeligere beskjed enn den som kom fra Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) mandag kveld.

Nærbilde av ovarennet i Holmenkollbakken mandag kveld.
Nærbilde av ovarennet i Holmenkollbakken mandag kveld.

— I kveld lyser Holmenkollen vakkert opp i gult og blått, i solidaritet med Ukraina, men også for å presse FIS til å forstå at de må ta et tydelig standpunkt ved å utestenge russiske utøvere framover, sier Marianne Borgen (SV) i et innlegg på sin Facebook-side.

— Synd for utøverne selvfølgelig, men samtidig kan vi ikke la russiske utøvere delta, mens de ukrainiske utøverne må dra hjem å kjempe i en blodig og brutal krig som Russland har ansvar for, sier Oslos ordfører.

— Vi ønsker ikke deres deltakelse

Norges skiforbund med president Erik Røste i spissen har gitt tydelig beskjed om at de heller ikke ønsker at rusisske utøvere stiller til start i verdenscuprennene i Drammen og Holmenkollen.

— Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere er krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltakelse, sa skipresident Røste i sist lørdag.

— Her støtter jeg Norges Skiforbund og Holmekollens skifestival, som denne gangen ikke ønsker russsiske deltakere i rennene, sier ordfører Marianne Borgen.

Men FIS står på sitt. Og vil ikke ha startnekt for russerne i Drammen eller Holmenkollen.

— FIS har vært klar i sin innstilling når det gjelder russiske utøvere og alle FIS-konkurranser, sier kommunikasjonsdirektør Jenny Wiedeke i en epost til NTB.

— Har tydelig sagt hva vi mener

— For å sikre rettferdige og inkluderende konkurranser på alle FIS-arrangementer, skal ikke nasjonale forbund eller lokale arrangører utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning, skriver Wiedeke.

Hun henviser så til en pressemelding FIS sendte ut 25. februar.

Daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Stefan Marx, er tydelig på at han ikke ønsker russere på startstreken, men sier at det må legges til rette for russisk deltakelse dersom FIS bestemmer det.

— Vårt standpunkt er at vi støtter Norges Skiforbund og ikke ønsker at russiske utøvere skal delta. Så er det opp til FIS eller myndighetene å avgjøre. Vi har sagt tydelig til FIS hva vi ønsker, sier Marx til NTB.

Powered by Labrador CMS