— Etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til å lede Oslos 17. mai-komité, sa Frp-profil Inger-Marie Ytterhorn om utnevning av Kamzy Gunaratnam (Ap) til det ærefulle vervet i 2018.
— Etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til å lede Oslos 17. mai-komité, sa Frp-profil Inger-Marie Ytterhorn om utnevning av Kamzy Gunaratnam (Ap) til det ærefulle vervet i 2018.

I 2018 sa Inger-Marie Ytterhorn (Frp) at Oslos 17. mai-komité bør ledes av en etnisk norsk politiker. Da Rauand Ismail (MDG) ble leder, uttalte Frp-profilen seg igjen

— Oslos byråd fortsetter å ødelegge 17. mai og Oslo, skriver Frp-profil Inger-Marie Ytterhorn på VårtOslos Facebook-side. Kommentaren står under nyheten om at Rauand Ismail (MDG) leder Oslos 17. mai-komité.

Publisert

Da Kamzy Gunaratnam (Ap) ble utpekt til å lede Oslos 17. mai-komité i 2018, kom Inger-Marie Ytterhorn (Frp) med en Facebook-uttalelse som ble oppfattet som rasistisk og krenkende.

— Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17.mai-komitéen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til dette vervet, skrev Ytterhorn.

Facebook-posten er senere blitt slettet, men eksisterer fortsatt som skjermdump (se nedenfor).

Ytterhorn har fortsatt tillitsverv i Frp

Inger-Marie Ytterhorn (Frp) er i dag styremedlem i Vestre Aker Frp. Hun er også partiets gruppeleder i Vestre Aker bydelsutvalg i inneværende periode. Med andre ord er Ytterhorn sentral i Frps lokalpolitikk på Oslos vestkant.

Ytterhorn har tidligere også vært profilert stortingsrepresentant for Frp, samt at hun i 17 år var partiets stortingsoppnevnte medlem i Den norske Nobelkomité.

Skjermdump av Frp-profil Inger-Marie Ytterhorns Facebook-kommentar til at Kamzy Gunaratnam skulle lede Oslos 17. mai-komité i 2018.
Skjermdump av Frp-profil Inger-Marie Ytterhorns Facebook-kommentar til at Kamzy Gunaratnam skulle lede Oslos 17. mai-komité i 2018.

Kort tid etter at VårtOslo publiserte nyheten om at bystyrerepresentant Rauand Ismail (MDG) er oppnevnt til å lede 17. mai-komitéen i Oslo, la Ytterhorn ut en kommentar under posten der det er lenket til nyhetssaken på VårtOslos Facebook-side.

Oslos byråd fortsetter å ødelegge 17. mai og Oslo, skriver Inger-Marie Ytterhorn.

Nå er det for ordens skyld bystyrets kulturutvalg, og ikke byrådet, som oppnevner leder av 17. mai-komitéen i Oslo.

— 17. mai er for alle

Men Inger-Marie Ytterhorns kommentarer på VårtOslos Facebook-side skapte flere reaksjoner. Bakteppet er selvsagt er uttalelsene Ytterhorn kom med i 2018 om Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap), som i likhet med Rauand Ismail heller ikke er etnisk norsk.

Rauand Ismail (til h.) feirer MDGs gode Oslo-resultater sammen med partifeller på valgvake høsten 2019.
Rauand Ismail (til h.) feirer MDGs gode Oslo-resultater sammen med partifeller på valgvake høsten 2019.

En av dem som reagerer og svarer Frp-profilen på VårtOslos Facebook-side er MDG-politiker Marion Godager Tveter.

Hei igjen, du. Da jeg satt som MDG-representant i 17. mai-komitéen under Kamzy Gunaratnams ledelse, i hedmarksbunad og med langt, lyst hår, reagerte du ikke på det. Rauand Ismail og jeg står for den samme politikken. 17. mai er for alle. Og Oslo er vår, skriver Marion Godager Tveter.

Inger-Marie Ytterhorn vil innledningsvis ikke snakke om sine kommentarer på Facebook når VårtOslo ringer.

— Det er ikke seriøst

— Du kan ikke ringe til meg og ta opp det spørsmålet. Dette er noe vi skriver om på Facebook. Du får ta det der. Dette er et Facebook-spørsmål. Det er ikke seriøst, svarer Ytterhorn.

Inger-Marie Ytterhorn (Frp) på vei inntil møte i Nobelkomitéen i 2015. I 17 år var hun partiets stortingsoppnevnte representant.
Inger-Marie Ytterhorn (Frp) på vei inntil møte i Nobelkomitéen i 2015. I 17 år var hun partiets stortingsoppnevnte representant.

— Nå ringer jeg deg fra avisen VårtOslo, som har den Facebook-siden du har kommentert på. Jeg lurer på hvorfor du reagerer så veldig på at Miljøpartiet De Grønnes Rauand Ismail er oppnevnt som leder av 17. mai-komitéen i Oslo?

— Jeg har ikke reagert på at han er valgt til leder av 17. mai-komitéen.

— Du skriver at 17. mai og Oslo ødelegges under nyheten om at Rauand Ismail fra MDG er blitt leder av 17. mai-komitéen. Hvorfor gjør du det?

— Ja, det har jeg skrevet. Men det står ikke et ord om denne mannen der, svarer Ytterhorn.

— Ok, men du skriver altså at byrådet ødelegger 17. mai og Oslo under nyheten om at Ismail er leder av 17. mai-komitéen. Hvordan ødelegges 17. mai?

— Ja, nei, altså, det står at byrådet ødelegger. Jeg er jo helt uenig i det MDG gjør i Oslo. Jeg mener, og det skriver jeg også, at byrådet med MDGs medvirkning ødelegger Oslo. Jeg skriver ikke om han. Nå husker jeg ikke hva han heter, sier Ytterhorn.

— Henger dere opp i noe som var feil

— Han heter Rauand Ismail. Og du skriver vel dette i Facebook-tråden om utnevning av Rauand Ismail som leder av 17. mai-komitéen?

— Nei, jeg har ikke skrevet ett ord om det. Jeg har ikke skrevet noe om han. Jeg har skrevet at MDG er dårlig for Oslo. Og det mener jeg, svarer Inger-Marie Ytterhorn.

— Men forstår du hvorfor det nå stilles spørsmål etter det du skrev i 2018, om at det stadig er innvandrere som skal lede 17.mai-komitéen, og at du også skrev at en etnisk norsk politiker vil være bedre skikket til vervet?

— Jeg forstår at det er noen som har hengt seg opp i det. Og som ikke ser ut til å klare å glemme det. Det dere hele tiden henger dere opp i er jo noe som var aldeles feil den gangen, sier Frp-politikeren.

— Feil på hvilken måte?

— Jeg er ikke interessert i å gi noe intervju. Så vi får bare avslutte dette her. Vi forholder oss til Facebook-siden, og du får klare deg med det, avslutter Inger-Marie Ytterhorn.

— Er 17. mai-komitéleder for hele byen

Oslos nyutnevnte leder av 17. mai-komitéen, Rauand Ismail, har fått med seg Facebook-diskusjonen Inger-Marie Ytterhorns kommentarer har skapt.

— Hva Inger Marie Ytterhorn skriver på internett får stå for hennes regning. Jeg kan ikke være inne i hennes hode. Men jeg vil at alle osloborgere skal vite at jeg skal være en 17. mai-komitéleder for hele byen, sier Ismail til VårtOslo.

— Jeg håper at unge mennesker med minoritetsbakgrunn som leser de kommentarene på nettet skjønner at 17. mai også er for dem. Det jeg frykter er at de blir redde for å ta tillitsverv og ikke deltar i samfunnsdebatten på grunn av kommentarer på nett, sier Oslos leder av 17. mai-komitéen.

— Hva slags reaksjoner har du fått etter at det ble kjent at du leder 17. mai-komitéen?

— Jeg har egentlig fått overveldende positive reaksjoner. Og de tar jeg til meg. Så har det også vært noen negative, sier Ismail.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS