En ansatt som er smittet med mutert koronavirus ved Smestadhjemmet har direkte link til Nordre Follo, opplyser sykehjemsetaten.Foto: Oslo kommune
Minst sju tilfeller av mutert koronavirus ved Smestadhjemmet. En smittet ansatt knyttes til Nordre Follo
— Vi har fått bekreftet mutert virus på sju av de koronasmittede ved Smestadhjemmet, men antar nå at alle åtte som ble smittet har det muterte viruset, sier direktør Helge Jagmann i sykehjemsetaten.
Tidligere på tirsdag ble det kjent at Folkehelseinstituttet har funnet 19 tilfeller av mutert koronavirus i Oslo. Da ble ingen av tilfellene i Oslo knyttet til utbruddet av mutert virus i Nordre Follo.
Bare timer senere kommer nyheten om at minst sju personer, muligens åtte, er smittet av den britiske mutantvarianten ved Smestadhjemmet. Og at en smittet ansatt kobles til Nordre Follo.
— Vi ba fredag om at prøver fra Smestadhjemmet skulle analyseres for den engelske mutasjonen. Den dagen ble vi ble kjent med at en covid-19 syk medarbeider har en direkte link inn mot utbruddet som pågår i Nordre Follo, sier etatsdirektør Helge Jagmann i sykehjemsetaten.
Per i dag er det første smittetilfellet med mutant koronavirus ved Smestadhjemmet foreløpig den eneste kjente Oslo-forbindelsen til smitteutbruddet i Nordre Follo.
— Medarbeideren testet positivt for covid-19 den 6. januar. I etterkant har fem beboere og to andre medarbeidere testet positivt for covid-19 på samme avdeling, opplyser Jagmann i en epost.
— Vi har fått bekreftet mutert virus på syv av de smittede, men antar nå at alle åtte ble smittet med det muterte viruset. Det tyder ikke på at det er spredning til andre beboere eller medarbeidere utover den ene avdelingen, sier etatsdirektør Helge Jagmann.
Smestadhjemmet ligger sentralt til i bydel Ullern, i nærheten av Frognerparken. Sykehjemmet driftes av Lovisenberg Omsorg, men er kommunalt eid og har 111 langtidsplasser og 14 dagsenterplasser.
Det har også vært smitte hos tre medarbeidere på andre avdelinger, opplyser sykehjemsetaten. Smitten settes ikke i sammenheng med den engelske mutasjonen.
Det har ikke vært kontakt på tvers og et analysesvar fra FHI viser positiv covid-19, men at det ikke er denne mutasjonen. 20 beboere i avdelingen er ferdig med sin nærkontaktkarantene i dag, skriver sykehjemsetaten i eposten.
— Som ventet, sier FHI
— I begynnelsen av januar så vi eksempler på at smitten spredte seg raskere inne på sykehjemmene enn tidligere i pandemien. Vi har derfor siden årsskiftet tatt høyde for at vi kan ha fått covid-19 mutasjonen inn på våre sykehjem, sier etatsdirektør Helge Jagmann.
Da nyheten om mutert koronavirus ble kjent fikk FHI-direktør Camilla Stoltenberg spørsmål på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
— Dette er egentlig som ventet, sa Camilla Stoltenberg.
Folkehelsdirektøren sier de fleste av prøvene går litt tilbake i tid, og at de dermed vet en del om hvordan det har utviklet seg videre, skriver NTB.
— Det blir avgjørende for vurderingen de nærmeste dagene av hva slags tiltaksnivå vi trenger – og en vurdering av hvor utbredt disse virusvariantene er nå, sier Stoltenberg.
Tester alle beboere og ansatte flere ganger
— Vi har sendt prøver til FHI allerede fra 4. januar for fire sykehjem og har iverksatt en rekke tiltak for å stoppe smitteutbrudd. Svarene vi har mottatt tyder nå på at det ikke er utbrudd som følge av det muterte viruset på hverken Uranienborghjemmet eller Solvang helsehus.
— De sykehjemmene det er sendt i prøver fra tidligere i januar og vi ikke har mottatt svar på, nærmer seg friskmeldelse fra utbruddet som startet i begynnelsen av januar, sier Jagmann.
Alle medarbeidere og alle beboere testes i flere runder for å avdekke all smitte når det er en uoversiktlig smittesituasjon. Det settes inn mye ressurser på smittesporing og alle nærkontakter blir sendt i karantene for å unngå spredning, skriver etaten.
Mange medarbeidere testes av sykehjemmene og etaten har i tillegg fått bistand fra Oslo kommunes testbusser for å masseteste, både på sykehjem med kjent smitte og på sykehjem uten kjent smitte. Det er satt inn ekstra ressurser på renhold og alle medarbeidere med pasientkontakt bruker både munnbind og visir, opplyser sykehjemsetaten.