Are Stuwitz Berg (med ryggen mot kamera), Geir Bukholm og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste i helgen at de vil komme med ny vurdering av vaksinestrategi når det foreligger flere svar på muterte prøver.
Are Stuwitz Berg (med ryggen mot kamera), Geir Bukholm og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste i helgen at de vil komme med ny vurdering av vaksinestrategi når det foreligger flere svar på muterte prøver.

FHI har oppdaget 19 muterte virusprøver i Oslo: - Ingen knyttes foreløpig til utbruddet i Nordre Follo

Nå foreligger FHIs prøvesvar som viser at det foreløpig er oppdaget 19 ulike varianter av mutert koronavirus, opplyser helseetaten. Det sendes nå inn prøver fortløpende fra både sykehjem og bydeler i Oslo, opplyser helseetaten.

Publisert

— Ingen av prøvene som slo ut positivt på mutert variant av koronavirus kan knyttes til Nordre Follo, sier kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup i helseetaten i Oslo kommune.

Allerede i romjulen ble det første smittetilfellet med mutert koronavirus oppdaget i Oslo. Den gang var det snakk om en person som hadde testet positivt for den britiske varianten av mutert koronavirus.

— Får svar fortløpende på innsendte prøver

Siden midten av desember er det blitt sendt inn prøver fra Oslo fortløpende. FHI analyserer prøvene på jakt etter mutert variant av koronaviruset.

— Så langt viser svar på prøvene som er sendt inn at det er oppdaget 19 tilfeller av mutert koronavirus, sier Sverdrup til VårtOslo.

— Hvor mange prøver er sendt inn til FHI så langt fra Oslo?

— Det har vi ikke oversikt over. Rett og slett fordi det sendes prøver til FHI fra ulike hold som blant annet bydelsoverleger og sykehjem. Nå kommer svarene fortløpende inn til helseetaten og så langt viser altså 19 prøver at det er oppdaget mutant koronavirus, sier Sverdrup.

Ifølge FHI var det per 23. januar sendt inn 142 prøver fra Oslo som skulle testes for mutant variant av covid-19. Men dette antallet er trolig høyere ettersom det sendes inn prøver fortløpende, får VårtOslo opplyst.

Ifølge Raymond Johansen (Ap) har Oslo ventet på FHI-svar om mistenkte muterte virusprøver siden 4. januar.
Ifølge Raymond Johansen (Ap) har Oslo ventet på FHI-svar om mistenkte muterte virusprøver siden 4. januar.

I opplysningene VårtOslo har fått om de 19 muterte koronatilfellene oppdaget i Oslo fremgår det ikke om det er snakk om britisk, sør-afrikansk, brasiliansk eller en annen variant av mutert koronavirus.

Krever at Oslo-regionen prioriteres i vaksinekø

Mandag ettermiddag etterlyste byrådsleder Raymond Johansen svar fra FHI, og gjentok også krav om at regjeringen endrer vaksinestrategi slik at kommune med høy smitte prioriteres foran kommuner der smittetrykket er lavt.

— I helgen har Oslo og kommunene rundt tatt et nasjonalt ansvar for å stoppe spredning av det muterte viruset. Vår befolkning bærer nå en svært tung byrde, sa Johansen.

— Vaksinasjonsstrategien må treffe der smitten er størst. Oslo kommune har nå god vaksinasjonskapasitet. Vi kan sette så mye som 110.000 vaksinedoser i uka. Men vi er avhengig av å få nok doser, sa Raymond Johansen.

Folkehelseinstituttet (FHI) har ansvaret for prioriteringsrekkefølgen for koronavaksinen. Nye vurderinger foretas i lys av smitteutbruddet i Nordre Follo.

FHI kommer med ny vurdering

— Vi venter nå på analyser av flere virusprøver som kan være knyttet til utbruddet av den engelske varianten av viruset i Nordre Follo, sa smitteverndirektør Geir Bukholm i en pressemelding søndag.

— Vi vil snart kunne ha et bedre bilde av utbredelsen av den engelske virusvarianten i Oslo og kommunene rundt Oslo og vil dermed gjøre bedre vurderinger av om endringer i vaksinefordelingen er hensiktsmessig, sa smitteverndirektøren.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere uttalt at regjeringen ikke vil overstyre FHIs vaksinestrategi. Men dersom FHI gjør endringer, kan regjeringen raskt gi sin tilslutning, forsikrer Høie.

Powered by Labrador CMS