DEBATT
Her ved VisitOSLO sitt Oslo Visitor Centre kommer det tusenvis av turister innom hvert år.
Foto: VisitOSLO / Didrick Stenersen
– Du tar feil, Linda!
At vi bare «sitter på et kontor» stemmer aldeles ikke. Vi drifter en turistinformasjon som på et normalår har nesten en halv million besøkende innom.
«Vi er opptatt av destinasjonsselskapene, og jeg har veldig god dialog med flere av dem. De er jo ikke avhengige av gjester; de sitter på et kontor og legger til rette for og bidrar overfor bedriftene», sa distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) under onsdagens spørretime på Stortinget.
Bakgrunnen var at Aps reiselivspolitiske talsperson, Åsunn Lyngedal, ville vite hva regjeringen vil gjøre for å hjelpe destinasjonsselskapene.
Vi i VisitOSLO står i fare for å miste nesten halvparten av inntektene våre i 2021 på grunn av inntektssvikt i reiselivsnæringen og tap i salg av varer/tjenester, nettopp fordi det ikke er gjester i byen vår. Vi har for øvrig heller ikke hatt gleden av å ha noe som helst form for kommunikasjon med statsråd Helleland.
Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland mener destinasjonsselskapene ikke er avhengig av gjester.
En halv million gjester i året
At vi bare «sitter på et kontor» stemmer aldeles ikke. Vi drifter en turistinformasjon som på et normalår har nesten en halv million besøkende innom. Disse kjøper blant annet Oslo Pass, konsertbilletter og sightseeingturer.
I tillegg er det vår oppgave i VisitOSLO å koordinere fellestiltak på vegne av våre nærmere 300 partnere og Oslos reiselivsnæring, som gir jobber til 40 000 mennesker. Eksempler på slike aktiviteter er digital markedsføring, medieoppmerksomhet rundt byen vår og innsalg av internasjonale fagkongresser.
Redd destinasjonsselskapene
Alle landets destinasjonsselskaper er avhengige av inntekter. De kommer fra medlemsbedrifters kontingent (næringen selv), prosjektinntekter/salg av varer og tjenester og offentlig støtte.
Basert på beregninger pr. 31. oktober 2020, estimerer destinasjonsselskapene i storbyene Tromsø, Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo, totalt 47 millioner kroner (ca. 40 prosent) i økonomiske tap i 2020 som følge av bortfall av inntekter. Og storbyene samlet estimerer allerede bortfall av inntekter på 66 millioner for 2021.
Behovet for sterke og kompetente destinasjonsselskap som har blitt bygd over tid i våre store byer vil være en avgjørende faktor for at reiselivsnæringen med sine fem bransjer, overnatting, servering, transport, kultur/aktiviteter og formidling, skal komme seg raskest mulig opp fra knestående.
PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.