DEBATT

Gudmund Brede, St. Hanshaugen
– Vi vet alle at budsjettet for St. Hanshaugen har områder med høy grad av risiko, sier Gudmund Brede, leder av bydelsutvalget i bydelen.

– Bydel St. Hanshaugen står i en krevende situasjon

For bydel St. Hanshaugen ville det vært å foretrekke om Arbeiderpartiets budsjettforslag for Oslo ble vedtatt. Da ville bydelen blitt tilført tolv sårt trengte millioner.

Publisert

I et innlegg fra Høyres gruppeleder i bydel St. Hanshaugen, Vegard Rødseth Tokheim, sier han at det rødgrønne flertallet i bydel St. Hanshaugen må bære ansvaret for bydelens merforbruk de siste år.

Han viser til at med Høyres forslag til kutt, så ville situasjonen vært annerledes. Han hevder videre at det rødgrønne flertallet ikke har tatt initiativ til et eneste kutt. Begge deler er feil.

Store omstillinger

I perioden 2021 til 2024 så har bydelen omstilt for 245 millioner kroner. Det er altså ikke slik som det fremstilles, at lite eller intet er gjort, eller at situasjonen ikke har blitt tatt på alvor.

Dette burde Tokheim vite. Bydelsdirektøren og de øvrig ansatte er de som best kjenner til områdene hvor utfordringene er størst. De samme er også best skikket til å finne forslag til løsninger. Bydelsutvalget og bydelsutvalgets leder har i ulik grad blitt involvert underveis når endringer har blitt foreslått gjennomført.

En krevende situasjon

Tokheim hevder at med Høyres forslag så ville det sett annerledes ut. Vel, vel. Høyre har i samme periode (hvor vi har omstilt med 245 millioner) foreslått konkrete endringer, ut over det nevnte, på til sammen 4,65 millioner.

Endringene har i det alt vesentlige vært å innføre egenbetaling for bydelens etter-skoletidstilbud for elever på 5.-7. trinn på Marienlyst og Møllergata skole.

I likhet med øvrige bydeler, så står vi i en krevende situasjon. Vi opplever en mismatch mellom tildelte midler og pålagte – og forventede – oppgaver. Det er gjort endringer i bydelens løsning av oppgavene.

Høy grad av risiko

Jeg er glad for at Tokheim og Høyre støtter oppunder dette arbeidet. Jeg er også glad for at de er med på å påpeke sider ved dagens system hvor bydelen ikke mottar tilstrekkelig finansiering til enkelte av de pålagte oppgavene, eksempelvis kostnader for sentrumsansvar.

Tirsdag denne uken vedtok bydelen sitt budsjett. Alle partiene, med unntak av Rødt, stilte seg bak bydelsdirektørens forslag. Vi vet alle at budsjettet har områder med høy grad av risiko.

For bydelen – og byen - ville det vært å foretrekke om Arbeiderpartiets budsjettforslag for Oslo hadde blitt vedtatt. Da ville bydel St. Hanshaugen blitt tilført cirka tolv sårt trengte millioner.

Powered by Labrador CMS