Bygård på St. Hanshaugen. Damplassen nedre del av St. Hanshaugen har fått navnet Sigrun Bergs plass.

Oslofolk foretrekker eldre bygårder: En av tre mener St. Hanshaugen har byens peneste arkitektur

En av tre osloboere mener at St. Hanshaugen er den bydelen med penest arkitektur. — Tradisjonell arkitektur viser seg å ha en avslappende effekt på folks følelser, sier forsker.

Publisert

I en undersøkelse gjort av analysebyrået Respons Analyse kommer det frem at en av tre mener bydel St. Hanshaugen har den peneste arkitekturen i Oslo. Av 1026 deltakere, stemte hele 32 prosent på St. Hanshaugens klassiske arkitektur.

Oslo er preget av mye forskjellig arkitektur, både klassisk og modernistisk, og St. Hanshaugens klassiske bygårder er blant den mest populære formen for arkitektur.

Symmetri og farger har avslappende effekt

— Tradisjonell arkitektur preges av ornamenter, symmetri og behagelige farger. Det viser seg å ha en avslappende effekt på folks følelser, forteller Kostas Mouratidis, postdoktor på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, til Oslonytt.

Mouratidis ville i 2020 finne ut hva byens innbyggere tenkte om den varierte arkitekturen i hovedstaden.

Ved hjelp av VR-briller og 360 graders videoer av byens bygninger og torg, samt en rekke spørsmål om folks opplevelser av gammel og ny arkitektur, forsket han på menneskers følelser knyttet til forskjellig arkitektur.

Ifølge studien var de fleste mindre komfortable med den moderne bebyggelsen, og det var den tradisjonelle stilen som i større grad var å foretrekke.

— Handler om menneskers velvære

Særlig Bankplassen var det mange som trakk frem som et av de mest positive stedene, mens nedre del av Toftes gate på Grünerløkka, med sin nyere bebyggelse, kom dårligst ut.

— Når mennesker liker omgivelsene, viser det seg også at de er mer til stede, og gir større oppmerksomhet til det rundt seg, fortsetter Mouratidis til Oslonytt.

Han mener det er viktig å se nærmere på resultatene fra både Respons Analyse sin undersøkelse, hans egen, og videre forskning på temaet, og at dette bør bli tatt med i vurderingen av nybygg og videre byutvikling.

— Arkitektur og omgivelser har mye å si. Det handler faktisk om menneskers velvære.

Powered by Labrador CMS