DEBATT

På hylla, ved olivenolje og sylteagurker står noen lunkne flasker med lettøl. I den lokale Kiwi-butikken i Møllergata.
På hylla, ved olivenolje og sylteagurker står noen lunkne flasker med lettøl. I den lokale Kiwi-butikken i Møllergata.

- Kiwi Sentralt har altså regler som de håndhever MOT kaldt, alkoholfritt øl

Hver dag på radio og tv hører vi om mental helse, ensomhet, depresjon og generell elendighet. Selv har jeg helt sikkert drukket mer enn jeg strengt tatt burde. Men la oss få velge. Ikke lete eller trenge å være sær, den dagen vi har styrken til å ville velge sunt.

Publisert

Sola skinner og jeg har lyst på en øl, og i dag har jeg lyst til å velge alkoholfritt. Men først må jeg lete det frem på min lokale Kiwi-butikk på Fredensborg. Jeg finner det til slutt, rundt kroken inne bak sylteagurkene et sted, og jeg må drikke den varm. Hvorfor må det være sånn? I år igjen?

Jeg spør pent om å få snakke med butikksjefen og spør hva de kan gjøre med bortgjemt og buksevarmt, alkofritt øl. Han forteller at enkeltbutikker ikke har noen makt over dette, men at «det bestemmes av Kiwi sentralt».

Den svære Kiwi’n i Møllergata er nemlig en av Kiwis egne, ikke en franchise. Ja, men kan du si fra spør jeg, vi hadde jo en runde på dette også i fjor. Njæ, han kan, men har ikke trua på det.

Vil ikke selge kaldt øl

Først blir jeg litt oppgitt over av hans «jeg bare jobber her» holdning. Men så kommer det etter hvert frem, at det han prøver å fortelle meg er at dersom han nå skulle følt for å etterkomme mitt ønske om et lite kjøleskap også til deres beskjedne utvalg av alkofritt, så får han uansett ikke lov av «Kiwi sentralt». De har nemlig regler, og han eier ikke butikken selv.

Utrolig tenker jeg, men sier takk for info og går med mine kalde pils (med alkohol), over gata til studioet mitt. Snart er det vår, og jeg gidder ikke det her også i år. Så dagen etter ringer jeg til Kiwis kommunikasjonsavdeling for å sjekke ut tilstanden.

Og utrolig nok bekreftet hun akkurat det butikksjefen sa. «Ja sånn er det bare, dessverre.» De har visst både retningslinjer, orden og reda. Jeg spør igjen for å være sikker, og ja:

«Kiwi Sentralt» har altså regler som de håndhever MOT kaldt, alkoholfritt øl

Kiwi Fredensborg ligger i Møllergata og har god plass til kaldt øl - med alkohol.
Kiwi Fredensborg ligger i Møllergata og har god plass til kaldt øl - med alkohol.

Vi vil at kunden skal finne frem

Det er mange, og tungtveiende grunner så klart. Disse blir omstendelig forklart, av både butikksjefen og kommunikasjonsdama. De har peiling på dette. Ifølge Norges alkohollovgivning kan ikke alkofritt stå i samme skap som vanlige ølvarer. Kunden kunne bli forvirra. Ok.

Men sett det i et eget kjøleskap da, foreslår jeg. Nei, vi må tenke på plassen sier hun. Men denne butikken her er jo kjempesvær, sier jeg. Vi i Kiwi vil at alt skal være likt, sånn at kundene, altså du, finner frem. Åh! Takk.

Men jeg vet om en annen Kiwi-butikk, blant annet en på Vålerenga, den er i tillegg ganske liten og har eget kjølerom. Der har de øl med og uten alkohol og i tillegg pølser, alt i ett rom. Den er nok en franchise sier han. Nå kjenner jeg at jeg blir forvirra.

Men jeg prøver en siste gang, hva med å sette noen Carlsberg uten alkohol i skapet ved siden av coke’n, redbullen og burn’en? Nei, vi vil helst ikke påvirke barna, sier hun. Ja, vi må tenke på barna. De skal helst slippe å se eller bli frista til å smake på det. For all del, hold unga unna alkofritt øl. Man tager da sitt samfunnsansvar!

Kiwi har et samfunnsansvar

Okei. Så dagen etter sitter jeg på internettet, og fakta er at jeg allerede hadde sjekka det der med samfunnsansvar. Det er jo ganske populært. Og ganske riktig, der ser vi Kiwi sjøl, som stolt forteller om «10 år i sunnhetens tjeneste».

Vi leser videre at «nå vil KIWI gjøre det enda enklere for deg å ta sunne og gode valg». De har til og med laget en liten film og en rapport i det godes tjeneste. Høie sjøl er der, og han ser ut som at han er ganske imponert. Ja, men bra!

Okei, så hva er nå Kiwis «samfunnsansvar»? Grønt og bærekraftig, og jeg tror også det står sosialt.

Kiwi har forskjellige grønnsaker, og de skal være presset. Prisene altså, på grønnsakene. Flott sier vi kundene. Flott, sier Kiwi. Det å tjene penger og samtidig gjøre godt er egentlig bra, mener jo jeg. Vi skal jo alle leve.

Skinner av sosial ledelse

Kiwi selger heller ikke produkter med masse palmeolje, skryter de. Dette skinner av sosial ledelse. Oj, men de glemmer å si at Kiwi ikke er ansvarlige, men at miljøbevegelsen tvang dette frem. Men Kiwi tar likefullt samfunnsansvar. Eller kredit’en, om du vil.

Kiwis sunnhetsledende samfunnsansvar har ingen grenser skjønner vi, for til og med kjøttdeigen selger de nå uten verken tilsatt salt eller innpumpa vann, kan vi lese. Det de igjen glemmer å fortelle, er at de slutta med dette først da kundene ble lynings forbanna over at sånt gikk an!

Vi har vel også glemt akkurat det, og nå er det hele en del av Kiwis strategi for samfunnsansvar. Og Bent Høie klapper, og vi handler… Respekt, Kiwi!

Jeg skal ikke å begynne å rante på det at minst halvparten av kjøttet i kjøledisken er industriprodusert og importert fra Tyskland. Noen har pressa fram at dette skal merkes, for det ser vi først nå. Så her kan vi heldigvis velge: «Folkets» tysk kjøtt i fin innpakning, eller First Price sin, som er «miljøvennlig» fordi den er pakket litt tettere inn. Hele veien fra Tyskland.

Det vil ta lang tid

Som alt annet blir dette ekstra synlig i løpet av vår kjære pandemi. Dagligvarebransjen har gått så det suser. Både øl og kjøttdeig har blitt solgt i spann og bøtter. Ansatte har jobba og slitt, og aksjonærene har garantert fått sitt.

Jeg er jo ikke egentlig mot alkohol, heller ikke andre rusmidler. Folk må gjøre som de vil. Det aller viktigste er å være snill. Jeg er glad for at regjeringa ikke stenger verken pol eller ølsalg, herregud det hadde endt med katastrofe. Men la oss velge. Ikke lete eller trenge å være sær, den dagen vi har styrken til å ville velge sunt eller snilt.

Men neida. Verken butikksjefen i lokalbutikken min eller kommunikasjonsavdelingen sentralt, virker særlig interessert i problemstillingen. Fra Kiwi sentralt får jeg uklare svar når jeg spør om hva de har tenkt å gjøre med dette, men en ting er hun tydelig på: det kommer nok uansett til å ta lang tid. Det er store systemer, må jeg forstå.

Handler om ansvarsfraskrivelse

For Kiwi er samfunnsansvar topp, men bare så lenge regnestykket går i pluss og omsetningen opp. Ansvar og omsorg for andre, det er en helt annen sak.

Hver dag på radio og tv hører vi om mental helse, ensomhet, depresjon og generell elendighet. Selv har jeg helt sikkert drukket mer enn jeg strengt tatt burde. Og jeg veit at jeg ikke er alene om det. Så når vi da er hypp på å roe litt ned, ta en liten lockdown om du vil, mens vi venter på at ting skal naise seg litt til, så ber jeg bare om at dere snakker sant når dere sier at «sunne valg skal være lett».

Som du sikkert forstår, så handler ikke dette egentlig om akkurat selskapet Kiwi. Hvor ølet egentlig står eller ikke, er ikke senter for min kritikk. Nei, det handler om ansvarsfraskrivelse, newspeak og tom retorikk.

Når ord tappes for innhold, skapes apati og forvirring. Alt blir ullent og mister mening. I disse dager mer og mer. Jeg ser det, og du ser det.

Jeg tror at du, akkurat som jeg, vet hva vi egentlig vil. Det er frihet og rettferdighet det. #norskeverdier

Powered by Labrador CMS