DEBATT

Trodde dere at nedleggingen av matte-tilbudet skulle bli forbigått i stillhet og at ingen skulle legge merke til det? spør mamma Maren Synnevåg.
Trodde dere at nedleggingen av matte-tilbudet skulle bli forbigått i stillhet og at ingen skulle legge merke til det? spør mamma Maren Synnevåg.

– Marte, du og dine direktører får stryk

Mens lønnsfesten i utdanningsetaten fortsetter og direktørantallet snart passerer 30, satses det ikke lenger på de skarpeste hodene i osloskolen. Talentsatsingen i matematikk er nedlagt. Det er et regnestykke som ikke går opp.

Publisert

Det er uro i osloskolen. Igjen. Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen sier at hun er lei seg. For at hun får kritikk. At det er uheldig. Fordi Oslos-skolens lærere jobber så hardt midt i en pandemi. Kritikken kom svært ubeleilig.

Du må gjerne være lei deg Marte, men det hjelper ingenting. Du har selv plukket dine direktører. Og når du ikke engang greier å stake ut kursen for Oslo-skolen uten hjelp av konsulenter i amerikansk ledelsesfilosofi eller svare på brevet fra seks rektorer som ikke lenger har tillit til din ledelse, tror jeg du sammen med skolebyråden bør lære dere mer matematikk. Og kanskje litt etikk.

Blir målløs og oppgitt

Den lønnsfesten dere har lagt opp til for direktørene er i seg selv umusikalsk, men når man ser på hvordan dere stopper gode offentlige tilbud fra Oslo kommune til elevene, ja da blir man som mor rett og slett målløs. Og oppgitt.

Siden 2012 år har Oslo kommune tilbudt et to timers kurs i uka for talentfulle matematikk-elever i osloskolen. Et gratis kurs som har forent elever fra øst og vest.

Tilbudet gir elevene mulighet for faglig fordypning i matematikk og støtte til en raskere progresjon som grunnlag for et forsert løp. Oslo-skolen har 90.000 elever og 40 prosent har minoritetsbakgrunn.

Eskil har strålt hver gang etter at han har kommet hjem fra matteundervisningen på Jordal skole. Her med matteboka.
Eskil har strålt hver gang etter at han har kommet hjem fra matteundervisningen på Jordal skole. Her med matteboka.

Utjevner sosiale forskjeller

Matematikk er et gresk begrep som betyr glad i å lære. Evnen til logisk tenkning tar ikke hensyn til hvor du bor eller hva foreldrene dine tjener. Derfor er dette tilbudet med å utjevne sosiale forskjeller.

Kurset har kostet 1,8 millioner kroner årlig og har omfattet 100 ungdomsskoleelever årlig i åtte år. Til sammenligning har utdanningsetaten kjøpt amerikansk ledercoaching til 2,5 millioner fra selskapet Nesvik & Partners siden juni 2019.

Stråler hver gang

Sønnen min, Eskil, på snart 14 år, har ukentlig tatt 20-bussen fra Fagerborg til Jordal skole på Vålerenga, for å fordype seg i algebra og geometri. Han har aldri skulket kurset, han har droppet trening og strålt hver gang han kom hjem.

Kurset har vært et av ukas høydepunkter, ledet av spesielt flinke og inspirerende lærere. Han har møtt andre tenåringer fra andre skoler. Alle med én felles interesse; kjærligheten til matematikkens grubliser.

Ser dere ikke skjønnheten i dette, Marte? Ser dere ikke hvilken verdi dette gir? De har store og små drømmer for fremtiden.

Trodde ingen skulle si noe

Nå er kurset lagt ned. Det er også realfagsprosjektet Observatoriet, der 45.000 elever årlig fikk besøke Det Matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo for å lære mer om hvor praktisk realfag kan være.

Og overfor skolene er dere tause, Marte! Trodde dere at dette skulle bare forbigå i stillhet og at ingen skulle legge merke til det? Tausheten fører seg inn i den manglende kommunikasjonen hva osloskolen er og skal være.

I Aftenposten skriver skolebyråden din, Inga-Marte Thorkildsen at «Skoler som ikke tar elevenes talenter og interesser på alvor, vil ikke få ut potensialet i dem. Dette vet lærerne.»

Jeg ber derfor innstendig

Men det er jo ikke lærerne som fjerner elevenes potensial. Det er jo dere i utdanningsetaten som gjør.

Jeg ber dere derfor innstendig. Du og dine mange direktører bør ta et steg tilbake. La konsekvensene synke inn. Sett opp igjen mattesatsingen etter jul. Ikke la styringen av osloskolen bli et politisk prestisjeprosjekt som elevene taper på.

Ungdommer på øst og vest sitter klare og venter. Dere må få ligningen til å gå opp.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS