DEBATT

Lokalpolitiker Hedwig Thiery Aresvik (SV) mener det ikke er noen god ide å sende dagens Møllergata-elever til privatskolen St. Sunniva i framtiden.

– Frekt å foreslå at elevene på Møllergata skole kan sendes til katolske St. Sunniva skole

– En katolsk privatskole kan ikke erstatte Møllergata, uansett hvor mye St. Hanshaugen Høyre tror på det. Å presse barn inn i nye skoler mot deres og foreldrenes ønsker er dårlig og udemokratisk politikk.

Publisert

En katolsk privatskole kan ikke erstatte Møllergata, uansett hvor mye St. Hanshaugen Høyre tror på det. Møllergata skole bærer Oslos skolehistorie på sine skuldre, og er en bauta i Osloskolen.

Oslo Høyres slagord i 2023 lød "muligheter for alle”. Det er noe de ser ut til å ha glemt, når de nå jobber for å legge ned mulighetene for barna i byen. De siste to årene har Oslo Høyre viet sin tid til å angripe nærmiljøene. 

I Søndre Nordstrand ble barnas fritidsklubber angrepet. Dette ble fulgt opp med et ønske om å svekke bibliotekstilbudet i byen, og nå skal skolene kuttes med motorsag.

Fellesnevneren for de som rammes hardt av kuttene er Oslos barn. Og når Høyre er mest opptatt av å svekke mulighetene og tilbudene til barna i byen, burde det ringe alarmklokker i alle gater. 

I min bydel, St. Hanshaugen, har Høyre forestilt seg at vi både skal være uten bibliotek og Møllergata skole.

– En begravelse av lokal historie

Møllergata skole ble opprettet i 1861 og er med det Oslos eldste skole. I tillegg har skolen Norges eldste skolekorps, stiftet i 1901. Siden år 2000 har Møllergata skole også rommet Oslo skolemuseum. Det er en stolt skole med en lang historie, og en skole vi i bydelen er takknemlig for og stolte av å kalle vår. 

En nedleggelse av Møllergata, blir en begravelse av lokal historie. Det var etableringen av skolene som trakk barnefamilier til Oslo, og det er det å bevare barneskolene som vil sikre at barnefamilier vil fortsette å bo i sentrum. Møllergata skole er i tillegg et vernet bygg, og egner seg kun til å brukes som den barneskolen den er. 

Derfor er det et trist syn å se at de blåkledde politikerne i bystyret og bydelen mener at nedleggelsen av Møllergata er god politikk, og noe som vil gjøre Oslo til en bedre by. For det er vel nettopp det at det er rom og muligheter for alle, som gjør Oslo til en bra by? 

Og det er nettopp rom og muligheter for alle som Møllergata skole bidrar til, som en av få barneskoler i sentrum.

– Møla er en skatt i  nærmiljøet

Jeg tør gå så langt som å si at Møllergata skole er en skatt. Det er en skole som jobber for å gi alle barn muligheten til å lære, knytte vennskap og identitet til nærmiljøet. Hvor alle barn, uavhengig av bakgrunn og tro, får like muligheter. 

Denne skolen skal vi være stolte av, utvikle videre, og ikke minst bevare! Denne oppfatningen av skolen og dens avgjørende rolle for nærmiljøet deler vi dog ikke med Høyre, heller ikke her i bydel St. Hanshaugen. 

Høyre-politiker i bydelen Vegard Rødseth Tokheim slo nemlig forleden et slag for at barna ved Møllergata kan spres på tvers av bydelen, og at de også like gjerne kunne sendes til St. Sunniva, en privat katolsk skole. 

– Frekkhetens nådegave

Dette forslaget er en frekkhetens nådegave fra et parti som stilte til valg på å løfte osloskolen. Å legge ned Møllergata vil bety at barna ikke bare må ta farvel med sin skolehverdag, det innebærer at barna nå må gå lengre, langs utrygge veier, for å komme til sin nye skole.

Det å foreslå å sende barna fra fellesskolen til St. Sunniva blir derfor ikke et reelt alternativ, men heller et billig plaster på en daglig bekymring for om barna kommer seg trygt til og fra skolen de ikke vil gå på.

Når Høyre bryter sine valgløfter og prøver å rive ned skoletilbudet i byen, kan det virke som de selv hadde hatt godt av å gjenta noen år. Så kan de påminnes hvor bra Møllergata skole er for St. Hanshaugen og alle vi som bor her. 

Å presse barn inn i nye skoler mot deres og foreldrenes ønsker er dårlig og udemokratisk politikk. Derfor sier jeg høyt og rungende LA MØLLA LEVE!

Powered by Labrador CMS