Bildet er tatt 23.juli 2011, dagen etter at terrorbomben gikk av. Midt i bildet sees hullet som er igjen der Anders Behring Breivik plasserte bombebilen.Foto: Grete Waltoft / KRIPOS / Scanpix
Rehabilitering av Høyblokka i gang rett over nyttår. Prislappen er drøyt 1,1 milliarder kroner
Entrepenørgiganten Skanska har fått jobben med rehabilitering av Høyblokka i regjeringskvartalet. Prisen for å bygge om etter terrorangrepet 22. juli 2011 er på 1,12 milliarder kroner og starter allerede 6. januar.
Nesten ni og et halvt år etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet 22. juli 2011 er rehabilitering av bygget som fikk de største skadene i gang.
Bygging av hele det nye regjeringskvartalet kan få en prislapp på enorme 36,5 milliarder kroner. Slik sett er prisen for rehabilitering av Høyblokka en liten sum. I dag signerte Statsbygg og Skanska en kontrakt på gjenoppbygging av landemerket i Oslo verdt 1,12 milliarder kroner.
Arbeidet med å rehabilitere bygget starter 6. januar og det er forventet at bygget vil stå klart i 2024.
Annonse
Konsernsjef i Skanska Norge, Ståle Rød, trekker i en pressemelding frem at dette er et viktig prosjekt, både for Skanska og Norge.
— Dette er et prosjekt av stor nasjonal betydning. Vi er stolte over å få muligheten til å være med på gjenoppbygningen av regjeringskvartalet og bidra inn i et viktig byutviklingsprosjekt i hovedstaden vår, sier Rød.
— Vi takker Statsbygg for tilliten og ser frem til å fortsette det gode samarbeidet fra samspillsfasen inn i byggeperioden, sier Skanska-sjefen.
Arbeidet omfatter cirka 15.000 kvadratmeter med rehabilitering og påbygg. De tre øverste etasjene skal rives, mens den originale toppetasjen skal gjenskapes. Den nye bygningen vil få en høyde på rundt 65 meter over terrenget.
Høyblokken har også en viktig i plass i Skanskas egen historie, skriver selskapet i en felles pressemelding med Statsbygg.
— Det var Ingeniør F. Selmer, forløperen til Skanska Norge, som bygget Høyblokken på slutten av 1950-tallet, og det var også vi som fikk oppdraget med å renovere bygget på 90-tallet, sier Ståle Rød.
— Det er jo ekstra spesielt for oss at vi nå får muligheten til å forvandle det utbombede bygget til en attraktiv, velfungerende og sikker arbeidsplass for hundrevis av mennesker, mener konsernsjefen for Skanska Norge.
— Vi har hatt en veldig god prosess det seneste året. Samspill med entreprenøren har vært en fin arbeidsform, som vi har stor tro på også i andre prosjekter. Nå gleder vi oss til å komme i gang med arbeidene, sier administrerende direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.