DEBATT

—Ytringsfriheten er avgjørende i et demokratisk samfunn og den er vernet i Grunnloven. Retten blir ikke mindre viktig under krig og krise, skriver Magnus Buflod.
—Ytringsfriheten er avgjørende i et demokratisk samfunn og den er vernet i Grunnloven. Retten blir ikke mindre viktig under krig og krise, skriver Magnus Buflod.

- Å stå opp mot rasisme fortjener ikke moralisering

— At det var 15.000, og ikke 50, som stod opp mot rasisme mot våre medmennesker i respekt for George Floyd var viktig. Debatten om rasisme kan ikke utsettes til det passer bedre.

Publisert

At så mange trosser myndighetens anbefalinger for å stå opp for urett mot sine medmennesker gir håp. Enda flere hadde fylt Oslo sentrum uten covid-19 i landet.

Jeg ser enkelte politikere moraliserer over uansvarlig oppførsel fra demonstrantene.

Det samme ble hevdet om motstandsmenn under krigen. Motstandsmennene stod opp for det Norge de trodde på, med fare både for eget og andre menneskers liv. At de skulle ende som krigens helter var langt fra sikkert i 1941. I dag er vi evig takknemlig for deres kamp, innsats og ytringer for ett fritt og uavhengig land.

— Rasismemotiverte drap har skjedd i Norge

Ytringsfriheten er avgjørende i et demokratisk samfunn og den er vernet i Grunnloven. Retten blir ikke mindre viktig under krig og krise. Visst hadde det vært bekvemt å vente til gult var blitt til grønt og nordmenn igjen kan fly til varmere strøk, men debatten om rasisme kan ikke utsettes til det passer bedre. Den må tas når uretten har fått søkelyset på seg.

Vi må aldri glemme at rasismemotiverte drap også har skjedd i Norge. Enda flere har opplevd rasisme på kroppen. Det har tatt liv og påvirket oppvekst og livet til mange mennesker i vårt samfunn. Å stå opp mot rasisme fortjener ikke moralisering, ei heller sammenligning med regjeringens håpløse hytteforbud. Til det er saken altfor viktig.

Les også: 69 bilder fra George Floyd-demonstrasjonen mot rasisme og politivold

— Takk til alle som står opp mot rasisme

I stedet fortjener du takk for at du stod opp mot rasisme ved å demonstrere. Det gjør du som brukte ytringsfriheten din til å uttrykke deg på en annen måte også. Det gjør du som tok deg tid til å reflektere rundt om du møter alle mennesker med fritt sinn uavhengig av deres hudfarge, kjønn, legning, tro eller bakgrunn.

Ikke la de som moraliserer over hvordan du ytrer deg få sette dagsorden.

Til det er debatten om rasisme alt for viktig - og håpet om at vi kan gjøre noe med det, alt for stort.