Dorris har fått rullestol og er akkurat den samme gode hunden som hun var før prolapsen.

— Det var et sjokk for meg da Dorris falt om mens hun lekte. Det skjedde helt plutselig

— Dorris ble operert på Veterinærhøyskolen, men nerven hadde ligget for lenge i klem, og operasjonen hjalp ikke. Jeg ble anbefalt avliving, men så jo at Dorris var like våken, like blid, like kosete og at hun hadde den samme livsgnisten som før, forteller hundeeier Charlotte.

Publisert

Den franske bulldogen Dorris og matmor Charlotte Greaker kommer mot oss i lett trav på vei opp mot Alexander Kiellands plass på Ila. Dette er en av de tre daglige lufteturene til seks år gamle Dorris.

En ung dame med en fransk bulldog i bånd, et ikke uvanlig syn i Oslo. Det uvanlige er at hunden, Dorris, er lam i bakparten etter en prolaps for tre år siden. Derfor er hun i rullestol.

Lette etter hund med gode gener

— Dorris er datteren til min gamle hund. Da jeg skulle anskaffe meg den første hunden gjorde jeg mye research for å finne en hund med gode gener. Mammaen til Dorris ble 13 år og var frisk og rask til det siste. Da jeg ville ha en valp etter henne, var jeg også nøye på å finne en hannhund som ikke hadde disse fysiske plagene, forteller Charlotte Greaker.

— Det var et sjokk for meg da Dorris falt om mens hun lekte. Det skjedde helt plutselig for tre år siden. Dorris ble operert på Veterinærhøyskolen, men nerven hadde ligget for lenge i klem, og operasjonen hjalp ikke.

Rullestolen brukes under de tre daglige lufteturene. Folk kommer ofte bort og spør om hva som har skjedd med hunden min, sier Charlotte Greaker.

Anbefalt avlivning

— Det er uenighet blant veterinærer om dette med hund i rullestol. Jeg ble anbefalt avliving, men jeg så jo at Dorris var sitt gamle jeg. Like våken, like blid, like kosete, og at hun hadde den samme livsgnisten som før.

— Hadde hun sturet eller vist tegn på smerter, ville jeg latt henne få slippe. Nå tenkte jeg at hennes liv ble enda mer avhengig av at jeg gjorde det riktige. Da jeg fikk høre av en veterinær at det i Danmark kunne skaffes en rullestol, gikk jeg for det og har ikke angret.

Nytt fokus i livet

— Jeg fikk et litt annet fokus i livet. Du kan si at ulykken til Dorris hjalp meg med å komme videre i livet, sier Charlotte.

Dorris forstår at hun er samtaleemne, og kikker opp på Charlotte for liksom å bekrefte at hun er enig i hva som blir sagt. Hun går helt inntil og får en god klapp på halsen.

Charlotte forteller at hunden hennes gjerne leker med andre hunder hun kjenner, men med nye bekjentskaper holder hun litt avstand, ettersom hun er mindre mobil enn andre hunder.

Er med overalt

­— Dorris er med meg på løpeturer, og vi er på turer i skogen sammen. Rullestolen hennes er robust. Til og med trapper kommer vi lett opp og ned. Det har vi lært oss, sier Charlotte.

Rullestolen blir bare brukt på tur. Inne må dessuten Dorris bruke bleie. Etter skaden har hun ikke kontroll på tiss og bæsj. For å forhindre urinveisinfeksjon, som kan oppstå om ikke blæra blir tømt skikkelig, går Dorris på en egen diett.

Dorris sier fra når hun har gjort i bleia, men trenger hjelp med å få tømt urinblæra. Det må gjøres fire ganger i døgnet. Siden Dorris trenger ekstra hjelp fra Charlotte, har de blitt knyttet sterkt sammen. Undersøkelser har vist at hundeeiere med hunder som krever mye stell, gjerne velger samme hunderase også når de vil anskaffe seg en ny hund.

Men: — Når den tid kommer, tror jeg at jeg vil ha en pause, sier Charlotte.

Et menneskeskapt problem

— Hunder som er i rullestol kan ha et godt humør og være mentalt helt friske. Det er ikke det vi i Dyrebeskyttelsen Norge ser på som det største problemet. Problemet er at vi nå har fått enkelte raser som har alt for stor sannsynlighet for å ende opp i rullestol, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

— Hundene er ikke slik fra naturens side, de har blitt slik gjennom 50-100 år med avl. Dette er med andre ord en menneskeskapt lidelse. Dessverre avles det ukritisk videre på hunder som har anlegg for slike skader. Det er vi sterkt imot

Stevner Norsk Kennelklubb for retten

Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset

Roaldset forteller at hos enkelte hunderaser, som fransk bulldog, har mange individer misdannede ryggvirvler, og derfor er denne rasen spesielt utsatt for å bli rammet av en prolaps.

Dyrebeskyttelsen Norge har stevnet Norsk Kennel Klub, to raseklubber og oppdrettere for brudd på avlsbestemmelsen i dyrevelferdsloven, og saken går i Oslo Tingrett i november.

Powered by Labrador CMS