— Jeg vil gjerne gjøre min mors drømmen til virkelighet, sier Mohammed Toukabris.

Mohamed (31) oppfyller morens drøm om å være danser

Dansekunstner Mohamed Toukabri fra Belgia og Tunisia har verdenspremiere på sin nye forestilling på Dansens Hus på Grünerløkka. På scenen står to mennesker: Han selv og moren.

Publisert

Scenen på Vulkan på Grünerløkka lover en forestilling som gir publikum et møtet mellom mor og sønn som er avslørende, intimt og som tematiserer moren og hennes kropp.

I Toukabris verden er Mor en arketypisk figur som tilsidesetter egne behov for å bære og nære barnet frem. Hva betyr denne arketypen i vår tid? spør danseren i forestillingen «The Power (of) the Fragile ».

Mor som arketype

Han forteller historien om moren, Mimouna Latifa Khamessi, som selv drømte om å bli danser. Det var uakseptabelt i en familie hvor faren var politiker tett koblet til landets første president.

Mohamed Toukabris inngang til dansen kom gjennom møter med street dance i sin oppvekstby Tunis, noe som igjen førte ham til Europa, nærmere bestemt Belgia, og en utdannelse og karriere som danser i Europa.

Mohamed Toukabri forteller historien om moren, Mimouna Latifa Khamessi, som selv drømte om å bli danser på Dansens hus.

Ofret seg for sin sønns drøm

Han forteller at moren betød mye for hans drøm om å danse:

— Jeg vil gjerne gjøre drømmen hennes til virkelighet, og hedre den eldre generasjonen glemte mødre som har ofret livene sine for oss, den nye generasjonen, slik at jeg kan stå her i dag og bruke muligheten til å snakke om kvinners rettigheter, sier Toukabris.

Verdenspremieren spilles 14. oktober og siste forestilling er den 17.

Hans forrige forestilling het «The Upside Down Man » og ble vist på Dansens Hus i januar 2020.

Toukabri har tematisert migrasjon, flerkultur og hva dette gjør med mennesker på individuelt og samfunnsmessig plan.

Powered by Labrador CMS