Blomster, bamser, lys og bilde av drapsofferet utenfor en inngang på Lofsrud skole på Mortensrud etter at 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt og drept i 2021.

– Hamse var et tilfeldig offer. Han var en som hang på Mortensrud den kvelden og hadde maks uflaks

Drapet på Hamse Hashi Adan (20) var et uhell. Han var et tilfeldig offer som hadde maks uflaks, sa statsadvokaten da rettssaken etter drapet på Mortensrud i 2021 startet.

Publisert

Valon Avdyli (37) nektet straffskyld på samtlige av forholdene i tiltalen som gikk ut på drap på 20 år gamle Hamse Hashi Adan og drapsforsøk på sju andre personer den 7. oktober 2021.

Statsadvokat Trude Antonsen beskrev Avdylis skyting på Lofsrud skole høstkvelden for tre år siden som en markering eller advarsel eller hevnaksjon etter et uoppklart torpedooppdrag tre dager før.

– Skytingen på Lofsrud skole var ikke en tilfeldig handling, men Hamse var et tilfeldig offer. Han var en som hang på Mortensrud den kvelden og hadde maks uflaks, sa Antonsen i Oslo tingrett.

Retten tilbake på åstedet ved Lofsrud skole tirsdag. Politietterforsker Kristian Rosmo Eldegard viser for rettens medlemmer hvor Hamse Hashi Adan falt over ende i gressbakken ned fra skolen etter at han ble truffet i hodet av kuler fra våpenet Valon Avdyli avfyrte den 7. oktober 2021.

Nekter for drap

Den tidligere terrordømte 37-åringen har erkjent at han var på Mortensrud den aktuelle kvelden, og at han skjøt. Han har imidlertid sagt at han skjøt mot bakken for å skremme.

Statsadvokaten sa i innledningsforedraget at det ikke var funnet noen forbindelse mellom Avdyli og Adan.

Det ble avfyrt minst sju skudd utenfor Lofsrud skole. 

Politiet mener hele episoden var begrunnet i en skyteepisode mot Avdyli-brødrene tre dager tidligere på Mortensrud, da de var i området i forbindelse med et torpedooppdrag overfor et kriminelt miljø på Mortensrud.

Forsvarer Marius Dietrichson og Albulena Krasniqi i Oslo tingrett, der straffesaken mot Valon Avdyli startet tirsdag. Han står tiltalt for å ha skutt og drept Hamse Hashi Adan (20) utenfor Lofsrud skole i oktober 2021.

Planla skyting

Valon Avdylis forsvarer, advokat Marius Dietrichson, sa at det ikke var noen uenighet mellom påtalemyndigheten og Avdyli om de faktiske forholdene rundt hendelsen, men at spørsmålet i saken er om drapet skjedde forsettlig eller ikke.

– Det er problemstillingen for retten. Som han selv forklarer, skjøt han for å skremme, så skjer det et uhell. En blir truffet og dør, sa Dietrichson.

Broren medtiltalt

– Det er planlagt at han skal dit for å skyte – men kun for å skremme, ikke for å drepe, understreket advokaten.

Sammen med lillebroren Visar (34) er Valon Avdyli tiltalt i straffesaken som startet i Oslo tingrett tirsdag morgen. Han har nektet straffskyld og nektet å la seg avhøre i saken.

Etter drapet rømte begge brødrene fra Norge. Valon Avdyli ble pågrepet i Tyrkia i 2023, og Visar ble pågrepet i Kosovo først i februar i år og utlevert i mars.

Forsvarer Marius Dietrichson, forsvarer Øyvind Bratlien og politiadvokat Børge Enoksen, sammen med politietterforsker Kristian Rosmo Eldegard under befaringen på Lofsrud skole tirsdag.

Spilte av nødsamtale

Under innledningsforedraget spilte statsadvokaten av nødtelefonen som drapsofferets venn ringte inn for å tilkalle hjelp. De pårørende til den drepte forlot rettssalen mens retten fikk høre den desperate innringeren be om assistanse mens vennen lå på bakken med skuddskader i hodet.

Politiadvokat Børge Enoksen og statsadvokat Trude Antonsen i Oslo tingrett. Hamse Adan ble drept tilfeldig, sa statsadvokaten i retten.

Under samtalen blir innringeren spurt om han så hvem som skjøt.

– Jeg vet ikke. Jeg hørte bare skudd, og da så jeg vennen min ligge nede. Han lever, han puster så vidt, fortalte mannen.

Bare en kort tur ut

Ifølge tiltalen døde Hamse Adani etter kort tid av skuddskaden han var påført. Den dreptes ene søster forklarte i retten hvordan familien hans ut på natten måtte ta den tunge beslutningen om å slå av respiratoren som holdt lillebroren i live. Skadene i hodet var for store.

Søstrene beskrev lillebroren som familiens solstråle, og at han nettopp hadde begynt IT-studier som han trivdes godt med. Kvelden han ble drept, skulle han bare ut en liten tur for å møte gamle venner på Mortensrud,

– Han skulle bare kjapt ut med venner, så skulle han komme tilbake igjen, fortalte søsteren.

Powered by Labrador CMS