DEBATT

Jens Jørgen Lie, protester på Søndre Nordstrand
Hvorfor Søndre Nordstrand og Vestre Aker har store underskudd er det sikkert mange forklaringer på, men det er helt sikkert at dette ikke er nytt i år, sier bystyrepolitiker Jens Jørgen Lie (H).

– Dårlig økonomistyring i bydelene gir dårlig resultat

Jeg undres over hvorfor ikke bydelene Vestre Aker og Søndre Nordstrand tok grep tidligere og startet jobben med å finne ut om man kan drifte annerledes og organisere tilbudene på en annen måte.

Publisert

Bydelsøkonomi er viktig fordi det er i bydelene store deler av tjenestene leveres til våre innbyggere. Derfor er det også avgjørende at bydelene styrer sine midler og organiserer driften slik at den er bærekraftig over tid.

Hvorfor Søndre Nordstrand og Vestre Aker har store underskudd er det sikkert mange forklaringer på, men det er helt sikkert at dette ikke er nytt i år. Begge bydelene har hatt underskudd i mange år og dette merforbruket har økt år for år.

Har ikke tatt grep

I 2016 hadde Søndre Nordstrand et merforbruk på 52 millioner og Vestre Aker på 70 millioner kroner. I 2024 blir tallene 170 millioner for Søndre Nordstrand og 100 millioner i Vestre Aker.

Da undres jeg over at disse bydelene ikke tok grep tidligere og startet jobben med å finne ut om man kan drifte annerledes og organisere tilbudene på en annen måte.

Disse to bydelen er svært forskjellige når det kommer til befolkningssammensetning, hva pengene brukes på og hvor behovene er størst i befolkningen. Det som er likt, er at man ikke har tatt grep om økonomien og driften. Her har selvsagt bydelenes administrasjon og de lokale folkevalgte sammen et ansvar.

Alltid mulig å snu

Bydelene i Oslo har et totalbudsjett på to milliarder hver, noen mer, noen mindre. Med så store organisasjoner så er det alltid mulighet for å gjøre nødvendige endringer om man tar tak i problemene tidlig nok.

Jeg har vært politisk leder i en bydel i Oslo som hadde et underskudd på 50 millioner i 2015.

Sammen med bydelsdirektør og administrasjon foretok bydelsutvalgets folkevalgte en del grep som snudde dette. I dag har bydel Frogner en økonomi i balanse med en buffer som gjør at man kan møte uventede utfordringer som et rammekutt er.

Har levd over evne

Mye av Oslo kommunes inntekter kommer fra Stortinget samt skatt fra innbyggere og næringsliv. Stortinget har vedtatt å bevilge Oslo 650 millioner kroner mindre enn i inneværende år, og kommunen får en skattesvikt på rundt to milliarder enn tidligere beregnet.

Da må kommunen kutte på kostnader og bydelene må ta sin del av dette.

I tillegg skal kommunen betale på lån som det forrige byrådet tok opp. Oslo kommune har de siste årene levd over evne ved at kostnadene har vært større enn inntektene, og den regningen må vi som kommer etter, gjøre opp.

Powered by Labrador CMS