Leder av Indre Oslofjord fiskerlag, Geir Solhaug foran Rådhusbrygga.
Leder av Indre Oslofjord fiskerlag, Geir Solhaug (59), nekter for at han senket sin egen båt, reketråleren Luna, ved Rådhusbrygga i fjor vår.

Leder av Indre Oslofjord fiskerlag tiltalt for å ha senket sin egen tråler ved Rådhusbrygga. - Jeg var 1.000 km unna, sier Geir Solhaug (59)

En aprilkveld i fjor sank reketråleren Luna ved kaia foran Rådhuset. Nå er eieren Geir Solhaug (59), som også er leder av Indre Oslofjord fiskerlag, tiltalt for å ha senket sin egen båt. Men 59-åringen bedyrer sin uskyld.

Publisert

Sammen med en 56 år gammel mann fra Romerike er Geir Solhaug tiltalt for forsikringssvindel, og må møte i retten i slutten av denne måneden.

Bakgrunnen er at reketråleren Luna sank mens den lå fortøyd ved Rådhusbrygga på kvelden 14. april i fjor.

— Jeg skal kjempe i retten

Ifølge tiltalen Oslo-politiet har tatt ut mot Solhaug og 56-åringen, skal Luna ha blitt senket etter at bunnventilen ble åpnet og slangen til sjøvannsinntaket ble kuttet.

VårtOslo har forsøkt å få kontakt med Solhaug uten å lykkes. Men til Avisa Oslo bedyrer lederen av Indre Oslofjord fiskerlag sin uskyld.

— Jeg var 1.000 kilometer unna da det skjedde. Men det virker som om jeg skal sitte igjen med skylda, sier 59-åringen.

— Jeg skal kjempe i retten og stoler på det norske rettssystemet, sier Solhaug til avisen.

Geir Solhaug gikk fra industrifiske nordpå til å selge reker fra tråleren Luna på Rådhuskaia i hovedstaden.
Geir Solhaug gikk fra industrifiske nordpå til å selge reker fra tråleren Luna på Rådhuskaia i hovedstaden.

Ifølge tiltalen mot Geir Solhaug og den 56 år gamle romeriksmannen skal motivet for senking av Luna ha vært å få utbetalt en forsikringssum på 1,5 millioner kroner.

Politiet: — Grovt forsikringsbedrageri

— Forsikringsbedrageriet er grovt fordi det særlig legges vekt på at det har hatt til følge en betydelig økonomisk skade, skriver politiadvokat Marianne Berg i tiltalen.

Geir Solhaug avviser politiets påstand om at Luna er senket ut fra et økonmisk motiv.

— Det er ingen ting som skulle tilsi at denne saken skal handle om forsikringsbedrageri, sier 59-åringen.

Det er ingen hemmelighet at de få båtene som utgjør den lille flåten i Indre Oslofjord fiskerlag har slitt økonomisk i flere år.

For tre år siden gikk Geir Solhaug ut i VårtOslo og sendte ut nødsignaler på vegne av Oslo-fiskerne.

Fryktet Oslo snart var tømt for fiskere

Høye kostnader, strengere fiskerestriksjoner i fjorden og liten forståelse fra både nasjonale og lokale myndigheter var årsakene Geir Solhaug som leder av fiskerlaget pekte på.

— Vi er mikroskopiske i nasjonal sammenheng, men det er gjerne vi som blir vist fram til prominente utenlandske gjester, sa Geir Solhaug i 2020.

— Da står gjerne fiskeriministeren her på kaia og piller nyfiskede reker med en høytstående utenlands delegasjon, mens han forklarer om norsk fiskeripolitikk, la 59-åringen til og påpekte at hovedstaden risikerte å stå uten fiskebåter langs Rådhusbrygga hvis Oslo-fiskernes situasjon ikke bedret seg.

Powered by Labrador CMS