– Jeg stiller fordi jeg synes det er gøy og fordi det er viktig at vi lytter til hverandre, sier Hanne Markhus Andersen.

Hanne (39) fra politiet stiller i rap-battle mot minoritetsungdom ved markering mot etnisk profilering

Politiet i Oslo «svarer på tiltale» og stiller til rap-battle foran Stortinget. Hensikten er å lytte og få fram politiets perspektiv på en såkalt kvitteringsordning. – Låten handler om å følge opp ungdom som sliter, som mange har mistet troen på, sier Hanne (39), fra politiet.

Publisert

Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering har i snart 30 år arbeidet for en kvitteringsordning nasjonalt, hvor politiet forplikter seg til å loggføre sine kontroller og sjekker.

Markeringen foran Stortinget er i forbindelse med at Oslo byråd nå går inn for å iverksette et prøveprosjekt med en kvitteringsordning.

Kvitteringsordning:

En kvitteringsordning for politikontroll innebærer at personer som blir stoppet og kontrollert av politiet får en kvittering. Kvitteringen oppgir at personen har blitt kontrollert og hva som er årsaken. Målet er at personer som ofte blir stoppet kan dokumentere at de har blitt kontrollert.

Politiets egen rapartist

I forbindelse med markeringen holdes en rap/slam-konkurranse for ungdom under 25 år, der også politiet stiller med egen rapartist i full uniform.

Det er Hanne Markhus Andersen, avsnittsleder ved forebyggende politienhet i Groruddalen som skal rappe på vegne av politiet. Hun er rap-artist og «slampoet» på fritiden og går under navnet Soulgirl.

– Jeg stiller fordi jeg synes det er gøy og fordi det er viktig at vi lytter til hverandre. Jeg liker hip hop selv og synes det er en god måte å uttrykke følelser og meninger på en fredelig måte, sier Andersen til VårtOslo.

Kontroversielt og kontroversielt...

– Organisasjon mot Offentlig Diskriminering inviterte oss. Da tenkte jeg at vi bør stille. Vi setter enorm pris på å bli invitert. For det betyr at de ønsker en dialog, og det er et godt utgangspunkt for å finne løsninger sammen, sier Andersen.

– Var det kontroversielt at du stiller opp og rappe i politiuniform?

– Kontroversielt og kontroversielt. Det bør du nok snakke med noen andre om. Det er i hvert uvanlig, sier hun.

– Ikke gi opp folk

Andersen stiller med en forhåndslaget låt som er spilt inn i Uganda.

– Låten handler om å følge opp ungdom som sliter, som mange har mistet troen på, men som man ikke ønsker å miste troen på. Den handler om å ikke gi opp folk, men å stå på for enkeltpersoner, selv om de blir sinte og gjør dumme ting. Slik at de klarer seg på sikt.

Om artistnavnet Soulgirl, sier Hanne følgende:

Det var et navn jeg lagde meg da jeg var ungdom. Det handler om at jeg var ung og at det var sjel i musikken jeg hørte på. Da jeg etter hvert turte å bevege meg ut på scenen, fortsatte jeg med navnet. Jeg har fått mye positiv respons på det.

Fått tillatelse av politimesteren

Politiet bekrefter at de har gitt grønt lys for deltakelsen.

– Vi håper at politiets deltakelse kan sende et signal om at alle lovlige ytringer og meninger er velkommen og tas på alvor i demokratiet vårt. Hanne har for øvrig fått tillatelse fra politimesteren til å stille i uniform, skriver seniorrådgiver Steinar Wulfsberg-Gamre for kommunikasjon i Oslo politidistrikt i en epost til NTB.

Powered by Labrador CMS