Jon Fosse, som torsdag ble utnevnt til mottaker av Nobels litteraturpris, er bosatt i Statens æresbolig, «Grotten», i utkanten av Slottsparken. Her er forfatteren og dramatikeren selv avbildet i grotten under «Grotten».

Nå kan «Grotten»-bosatte Jon Fosse pynte opp med nobelpris i kunsterboligen som fikk navnet sitt på spesielt vis

Forfatter Jon Fosse overtok for godt og vel et tiår siden nøklene til Statens æresbolig for kunstnere, «Grotten». Torsdag ble det kjent at han får en internasjonal pris av det gjeve slaget å pynte opp med i kunstnerboligen i utkanten av Slottsparken.

Publisert

Boligen i Wergelandsveien 4 har i nærmere hundre år eksistert som Statens æresbolig for kunstnere, etter at Den norske staten i 1922 kjøpte villaen i sveitserstil som en gang tilhørte Henrik Wergeland

Dikteren, som bodde i boligen mellom 1841 og 1845, tegnet selv huset i samarbeid med slottsarkitekt Hans Ditlev Franciscus Linstow. Bygningen står oppført oppå en kløft.

«Huset har sitt navn etter den grotten som dikteren fikk laget under huset ved å overbygge en utminert gråsteinsgang fra den gamle Skredderkneika, veistykket mellom St. Olavs gate og Wergelandsveien. I selve grotten hadde Wergeland et lite arbeidsrom med en samling utstoppede dyr, mineraler med mer», heter det i Store Norske Leksikon.

Fredet bygning

For fem år siden fredet Riksantikvaren bygningen. 

Siden 1924 har to komponister, Christian Sinding og Arne Nordheim, en dikter, Arnulf Øverland, og en forfatter og dramatiker, Jon Fosse, holdt hus i boligen.

Det er sistnevnte, som flyttet inn i 2011, som nå altså kan skilte med Nobelprisen i litteratur.

Bare tre norske forfattere har oppnådd bragden å bli tildelt den høythengende, internasjonale prisen tidligere, Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.

Kunstnere bosatt i «Grotten» etter 1922:

Tatt på senga på ferjekaia

Til tross for at Nobel-diskusjonene rundt den velkjente norske forfatteren og dramatikeren har pågått om lag like lenge som han har bodd i «Grotten», kom utmerkelsen uventet på hovedpersonen selv.

Prismottakeren var på vei til sommerstedet ved Sognefjorden da han fikk beskjeden, og TV2 møtte Fosse på ferjekaia på Frekhaug, nord for Bergen.

Jon Fosse avbildet utenfor kunstnerboligen i Wergelandsveien ved en tidligere anledning.

– Jeg står her og kjenner meg kanskje litt matt, men selvsagt også veldig glad. Jeg har jo vært inne i diskusjonen om nobelprisen i ti år omtrent, så jeg er jo vant med spenningen rundt det. Men jeg er jo vant med å ikke få den, så at jeg nå skulle få den, det kom uventa på meg, for å si det sånn, sa Fosse til kanalen og uttrykte samtidig at han først og fremst var glad for prisen på vegne av nynorsken.

Fakta om Jon Fosse:

  • Født 29. september 1959 i Haugesund og vokste opp i Strandebarm i Kvam kommune i Hardanger.
  • Har skrevet over 70 verk, inkludert romaner, fortellinger, dikt, essay og skuespill. Verkene hans er oversatt til over 50 språk og iscenesatt i nærmere 500 produksjoner.
  • Debuterte med romanen «Raudt, svart» i 1983. Siden har mottatt godt over 30 priser og utmerkelser, blant annet Brages ærespris, Nynorsk litteraturpris og Heddaprisen.
  • Det ferske romanverket «Septologien» ble tidligere i år nominert til den internasjonale Bookerprisen, som etter Nobelprisen regnes for å være en av verdens mest prestisjetunge litteraturpriser.
  • Ble torsdag tildelt nobelprisen i litteratur.
  • Bor i «Grotten», statens æresbolig for fortjente kunstnere, i utkanten av Slottsparken i Oslo.
  • Kilde: NTB

Vestlendingen har aktivt fremmet målformen gjennom sitt kunstneriske virke. Teaterstykkene hans har for øvrig blitt oversatt fra nynorsk til mer enn 50 språk. I løpet av karrieren så langt, har 64-åringen skrevet omkring 70 verk, som rommer spennet fra barnelitteratur til essay.

Nobelprisen i litteratur tildeles Fosse for «hans nyskapende skuespill og prosa som gir stemme til det usigelige».

«Grotten» i Wergelandsveien ligger opphøyd over grotten der Henrik Wergeland skapte seg et arbeidsrom i sin tid.

Ellevill jubel ved Det Norske Teatret

«Gratulerer! Gratulerer! Gratulerer! Gratulerer! Nei, det er ikkje tastaturet som har hengt seg opp, det er berre det at vi er i jubelrus over at vår eigen – og nynorskens – Jon Fosse ENDELEG har fått verdas største litteraturpris!», skriver Det Norske Teatret i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Det nasjonale teateret i Kristian IVs gate som spiller teater på nynorsk og norske dialekter midt i hovedstaden, benytter samtidig anledningen til å minne om at de viser «Oresteia» i Jon Fosses versjon på hovedscenen førstkommende lørdag, den 7. oktober. 

«For teateret har han fått ein posisjon som kan samanliknast med den Ibsen hadde, og og han har til og med fått sin eigen festival her hos oss på Det Norske Teatret. I dag har han vunne den gjevaste prisen en forfattar og dramatikar kan oppleve, og vi er SÅ stolte og glade på hans vegner», heter det videre i meldingen fra Det Norske Teatret.

Powered by Labrador CMS