Missy Mazzoli ble en av de første to kvinnene som Metropolitan Opera i New York bestilte et verk av i 2018. Da hadde hun allerede fått en bestilling fra Den Norske Opera & Ballett. Foto: Adam Olsson
Missy Mazzoli ble en av de første to kvinnene som Metropolitan Opera i New York bestilte et verk av i 2018. Da hadde hun allerede fått en bestilling fra Den Norske Opera & Ballett. Foto: Adam Olsson

Operaen i Bjørvika: — For første gang spiller vi en opera skrevet av en kvinne på Hovedscenen. Det er virkelig på tide

En av Amerikas største nåtidskomponister, Missy Mazzoli, blir den første kvinnen bak en helaftens opera på Hovedscenen i Bjørvika.

Publisert

«The Listeners» har urpremiere 24. september, og spiller totalt seks forestillinger i Operaen.

Den Norske Opera & Ballett har hatt en rekke kvinner som operasjefer, blant annet Kirsten Flagstad som vår første. Men dette er første gang i vår historie at vi spiller en opera skrevet av en kvinne på Hovedscenen. Det er virkelig på tide, sier operasjef Randi Stene i en pressemelding fra operaen.

Først også i New York

Missy Mazzoli ble en av de første to kvinnene som Metropolitan Opera i New York bestilte et verk av i 2018. Da hadde hun allerede fått en bestilling fra Den Norske Opera & Ballett.

— Det er vi stolte av, samtidig som vi synes det har tatt alt for lang tid å nærme seg kjønnsbalanse i operaverdenen, blant regissører, dirigenter og ikke minst komponister, fortsetter Stene.

Ny opera om et ekte fenomen

Sopranen Nicole Heaston (midten øverst) under en øvelse før urpremieren på «The Listeners» 24. september i Operaen. Foto: Erik Berg
Sopranen Nicole Heaston (midten øverst) under en øvelse før urpremieren på «The Listeners» 24. september i Operaen. Foto: Erik Berg

The Listeners er en opera om vårt desperate behov for tilhørighet, og karismatiske lederes farlige tiltrekningskraft. Den handler om mattelæreren Claire som hører en lyd som aldri tar slutt. Denne lavfrekvente støyen kan bare noen utvalgte – Lytterne – høre. Disse søker sammen for å finne svar på mysteriet, men det som begynner som en støttegruppe, utvikler seg til en sterk samling med kultiske ritualer og dødelige konsekvenser.

The Listeners er inspirert av et virkelig fenomen, kalt the global hum, en dyp lyd som cirka fire prosent av verdens befolkning har rapportert at de hører.

— The Listeners baserer seg på en aktuell og virkelig historie. Den er skrevet av en allerede internasjonalt anerkjent operakomponist, og framføres av et stjernelag av solister på scenen. Å presentere en slik verdenspremiere er noe helt unikt og et stort privilegium, sier operasjef Stene i pressemeldingen.

Prisbelønt duo

Den Grammy-nominerte komponisten Missy Mazzoli har vunnet en rekke priser for komposisjonene hun har laget for store orkestre, kammermusikk-besetninger, film og TV-serier.

Med seg har hun librettisten Royce Vavrek, som hun blant annet har skrevet operaene «Proving Up» og «Breaking the Waves» sammen med.

Disse verkene er blitt hyllet som «sann opera i vår tid» (Washington Post om «Proving Up») og «blant de beste operaene fra det 21. århundre» (Opera News om «Breaking the Waves»). «The Listeners» er basert på en original idé av Jordan Tannahill.

Operaen er bestilt og produsert i samarbeid med Opera Philadelphia og Lyric Opera of Chicago, og er en del av Ultimafestivalen.

Powered by Labrador CMS