Nå kan folk beundre statuen igjen. Forhåpentligvis blir det mange år til den må demonteres og pusses igjen.
Nå kan folk beundre statuen igjen. Forhåpentligvis blir det mange år til den må demonteres og pusses igjen.

Nå er Rodin-skulpturen tilbake ved Solli plass. – Den er nydelig restaurert

– Nøyaktig 120 år etter at Mannen med nøkkelen ble avduket for første gang, markerer Oslo kommunes kunstsamling på nytt at skulpturen er på plass. Se bildene.

Publisert

For syv år siden ble et av hovedverkene i Oslo kommunes kunstsamling flyttet for å konserveres. Nå er den endelig tilbake. Frem til da hadde franske Auguste Rodins bronseskulptur stått i vær og vind på Frogner siden 1902.

Den konserverte versjonen ble offisielt avduket av den franske ambassadøren Pierre-Mathieu Duhamel og Daniella van Dijk-Wennberg, fra Oslo kommunes kunstsamling. Mange var møtt opp for å overvære seremonien – blant dem kunstkritiker Lars Elton, som var tydelig begeistret over å ha en viktig del av kunsthistorien tilbake i nabolaget.

– Jeg som bor i nærheten, og som går forbi her stadig vekk, har tittet bort og lurt på når skulpturen kommer tilbake. Den er nydelig restaurert. Jeg vet at kunstinteresserte turister ofte legger turen innom Solli plass for å se denne skulpturen. Nå får de faktisk sett den, sier Elton.

Ikke opphøyd lenger

– Nøyaktig 120 år etter at Mannen med nøkkelen ble avduket for første gang, markerer Oslo kommunes kunstsamling på nytt at skulpturen er på plass – denne gangen uten opphøyd sokkel, etter opprinnelig ønske fra Rodin, for å skape en direkte fysisk forbindelse mellom skulpturen og oss som betraktere, sier Dijk-Wennberg.

Mannen med nøkkelen er én av seks figurer i Rodins skulpturgruppe Borgerne fra Calais (1884–86). Monumentet viser en hendelse fra Hundreårskrigen, hvor seks menn med rep om halsen ofret seg for Calais ved å gi bynøkkelen til engelskmennene. Den norske maleren Frits Thaulow, en god venn av Rodin, ga skulpturen til Oslo etter å ha sett den i billedhuggerens atelier i Paris.

Powered by Labrador CMS