Kongen og anarkisten: — Fra en av våre samtaler i Clarence House, Charles' bolig da han var kronprins, forteller Audun Engh.

Audun Engh (73) er anarkist, arkitekturaktivist og kongevenn: - Jeg setter pris på å ha Charles som kampfelle

Fra anarkistiske Gateavisa via byfornyelsen i Oslo på 80-tallet vokste juristen Audun Engh frem som en av landets fremste forkjempere for tradisjonell arkitektur. Med støtte fra en helt spesiell person - britenes nye konge, Charles III.

Publisert

De to siste tiårene har Audun Engh møtt og samtalt med britenes nye konge, Charles III, en rekke ganger.

Alltid i sammenheng med deres felles hjertebarn - tradisjonell, klassisk arkitektur. Trolig er Audun Engh en av nordmennene uten blått blod som har møtt den nye, britiske kongen flest ganger.

Anarkist og kongevenn - hvordan er det mulig?

— Charles har siden 80-tallet fremmet tradisjonell arkitektur i nybygg. Bildene vedlagt viser flere av mine rundt seks samtaler med daværende kronprins Charles. Vårt siste møte var 26. november 2018 i Poundbury, forteller Audun Engh.

Anarkisten, arkitekturaktivisten og kongevennen Audun Engh har en helt spesiell bakgrunn. Godt voksne VårtOslo-lesere vil kanskje huske ham som den legenadriske skribenten Josef S. i Gateavisa på 1970-tallet.

— Noen synes det er underlig at jeg har så stor respekt for en kongelig person, når jeg også fremhever anarkistiske ideer. Mitt svar er at vi trenger nytenking på alle nivåer i samfunnet, også på toppen, sier Engh.

— Denne samtalen foregikk i en møtesal i Poundbury, den nye bydelen i tradisjonell stil som Charles tok initiativ til, forteller Audun Engh (til h.).

Men 73-åringen, som snart blir 74, har ikke bare bakgrunn fra anarkistiske, høyt elskede og tidvis også hatede Gateavisa.

— Charles er vår høye beskytter

Engh jobbet i mange år på 1980-tallet som jurist med byfornyelsen i Oslo indre øst. Herfra gikk veien videre til å være byutviklingsaktivist og arkitekturopprører lenge før Arkitekturopprøret ble startet.

— Jeg og andre, blant annet Petter Olsen, etablerte i 2001 sammen med Charles INTBAU. Det er et nettverk for tradisjonell arkitektur og byplanlegging. Charles er nå INTBAUs beskytter og jeg sitter i styret, forteller Audun Engh.

— Et bilde til fra min overlevering til Charles av maleriet av Lene Ørnhoft, malt på gården Charles eier i Transylvania. Vi oppholdt oss på gården under deler av vårt kurs i landskapsmaleri i Transylvania, forteller Audun Engh.

Annet hvert år har INTBAU styremøte i London. Da har organisasjonens "royal patron" Charles invitert til mottakelse i Clarence House, som var boligen kronprinsen bodde i frem til dronning Elizabeths død.

— Har alltid en personlig samtale

— Charles sørger alltid for å ha en kort personlig samtale med alle styremedlemmene. Vi har blant annet snakket om norske stavkirker. Og om kulturminnevern i Transylvania i Romania, der vi begge har vært aktive i bevaring av landsbyer og kirker, forteller Audun Engh.

— Her viser jeg prins Charles en løpeseddel om INTBAU Norges bidrag til å restaurere et slott i Tranylvania, nå etablert som museum. Slottet Kalnoky fikk norske EØS-midler til restaureringen og etableringen av et kulturhistorisk museum, forteller Audun Engh.

Engh og britenes nye konge er jevngamle, kun to måneder skiller dem i alder. Og begge er altså lidenskaplig opptatt av tradisjonell arkitektur. Den norske juristen, skribenten og aktivisten er opptatt av å fremheve hvor engasjert hans kongelige venn er.

— En bok om Charles heter "The Radical Prince". Han har utfordret etablissementet innen arkitektur på vegne av folket, som verdsetter tradisjonsbasert byggeskikk. Han har også vært meget tidlig ute med å fremme miljøvern, økologisk jordbruk og gode klimatiltak, understreker Audun Engh.

Så vil tiden vise om INTBAUs høye beskytter også fortsetter i den rollen når han nå er blit britisk konge. Men en ting er sikkert. Den gamle juristen, aktivisten og anarkisten Audun Engh er lojal overfor kongen, og full av lovord om Charles` innsats for tradisjonell, klassisk arkitektur.

— Jeg setter stor pris på å ha blitt en kampfelle med Prince Charles innen arkitektur, og at vi gjennom 20 år har utviklet litt personlig kontakt, sier Engh.

Powered by Labrador CMS