Oslo 20230603. Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. De kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det «endret» også navnet på Karl Johans gate til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.Foto: Stian Drake / NTB
De kjente løveskulpturene på Løvebakken er utstyrt med reinsdyrgevir. Aktivistene endret også navnet på Karl Johans gate.

Fosen-protester foran Stortinget: Løvebakken er blitt «Reinsdyrbakken»

I dag er det 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene. Det er både varslet demonstrasjon foran Stortinget og et demonstrasjonstog.

Publisert

Fredag kveld forberedte aksjonistene seg. Det gjorde de blant annet ved å «endre» navnet på Karl Johans gate, skriver VG.

Byttet gatenavn

Aksjonistene hengte blant annet opp et navn som kan henvise til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over det ene gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.

Nedover mot Jernbanetorget var paradegaten preget av plakater som henviste til aksjonen.

De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

Demonstrasjon klokka 14

Demonstrantene stilte seg fredag opp foran Slottet, før de valgte å blokkere inngangen til Statsministerens kontor. 

aHer vil de befinne seg fram til klokka 14, når demonstrasjonen foran Stortinget skal starte.

Oslo 20230603. Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. Bysten av tidligere statsminister Christian Michelsen og de kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det «endret» også navnet på Karl Johans gate til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.Foto: Stian Drake / NTB
Bysten av Christian Michelsen har også blitt "dekorert" av aktivistene.

— Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våre skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd, uttalte leder Elle Nystad, ungdomsutvalget til Norske Samers Riksforbund, som er det største partiet på Sametinget. 

— Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille!

Politiet vil ikke gjøre noe

Operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt sier til NTB at de er godt kjent med aksjonene.

— Dette er noe hver enkelt gårdeier må ta tak i. Aksjonene er ikke betraktet som skadeverk, sier operasjonslederen.

Han forteller samtidig at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å fjerne demonstrantene.

— Ikke slik som situasjonen er nå. De har oppført seg fint, og det er lov å ytre seg i Norge, sier Iversen.

Powered by Labrador CMS