Fonteanlagget Solen og jorden under restaureringen
Den 5. mai skal dette paret krone toppen av det enorme fonteneanlegget.

Nå skal dette kunstverket endelig få nytt liv. Etter 20 år fylles det med vann

Fonteneanlegget som ble reist av Oslo kommune i 1986 er endelig rehabilitert, og det storslåtte kunstverket skal bli det naturlige midtpunktet på den travle plassen. – Fontenen har historisk sus over seg.

Publisert

Nesten hundre år etter at verket av kunstneren Ørnulf Bast først ble påtenkt, og etter 20 tørrlagte år, har fonteneanlegget blitt rehabilitert. Den 5. mai fylles det igjen med vann.

Skuende utover sjøen står kvinnen og mannen i fonteneanlegget Solen og jorden. Monumentet står på Christian Frederiks plass mellom Oslo S og Bjørvika.

Solen og jorden på Christian Frederiks plass
Jorden og solen er det flotte verket som står rett utenfor Østbanehallen. Nå blir det som nytt igjen.

Anlegget som ble reist av Oslo kommune i 1986 er nå rehabilitert, og det storslåtte kunstverket skal bli det naturlige midtpunktet på den travle plassen på Østbanehallens sjøside. Det vakre verket symboliserer utvandringen fra Norge til Amerika.

Fontenen består av et basseng i granitt på over 20 meter i diameter som omkranser en søyle med en kvinne, mann og en klodeform hvor det er gravert inn relieffer av barn og kornaks.

Skulpturen Solen og jorden heises på plass.
Skulpturen Solen og jorden heises på plass i rehabiliteringsarbeidet. Skulpturen står på Christian Frederiks plass ved Østbanehallen.

– Har historisk sus

I 1932 utlyste Den norske Amerikalinjen en konkurranse for utsmykking av Jernbanetorget. Ørnulf Bast (1907-1974) vant konkurransen, og skulpturanlegget ble gitt som en gave til Oslo by.

– Fontenen har et historisk sus over seg og forteller en spennende historie. Jeg er glad for at vi gjennom Bilfritt byliv-satsingen nå har fått vann i fonten igjen, samtidig som vi har fjernet parkeringsplassen ved siden av og laget lekeplass. Sammen med Deichman Bjørvika og vannspeilet, har dette blitt en veldig hyggelig og populær del av sentrum igjen, sier byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG).

Da fontenen første gang ble satt opp i 1986 var området et trafikknutepunkt og parkeringsplass. Nå fremstår Christian Frederiks plass som et hyggelig byrom uten biler, med benker, lekeplass og uteservering. I tillegg er hele området i Bjørvika blitt utviklet med Deichman Bjørvika og MUNCH.

Fonteneanlegget Solen og jorden
Ikke særlig pent på plassen under rehabiliteringen.

Skuer mot sjøen

All stein på utsiden av fontenen, og 70 prosent av mosaikken i bassenggulvet, består av gjenbrukt smågatestein. Det elektriske anlegget er nytt.

I tråd med den opprinnelige kunstneriske tanken er også bronseskulpturene snudd fra å skue mot nordvest, til nå å ha ansiktene sine vendt mot sjøen og Bjørvika. De nye vannstrålene er rehabilitert for å være så tett opptil Ørnulf Basts intensjon som mulig.

Fakta om monumentet

  • Solen og jorden (1935) av Ørnulf Bast (1907-1974) er en del Oslo kommunes kunstsamling.
  • I 1932 utlyste Den norske Amerikalinjen en konkurranse for utsmykning av Jernbanetorget. Ørnulf Bast vant konkurransen, og skulpturanlegget ble gitt som en gave til Oslo by.
  • Fontenen består av et basseng i granitt på over 20 meter i diameter som omkranser en søyle med en kvinne, mann og en klodeform hvor det er gravert inn relieffer av barn og kornaks.
  • Reist av Oslo kommune i 1986, men har ikke vært i drift de siste 20 årene på grunn av behov for rehabilitering.
  • Rehabiliteringen er finansiert av programmet Bilfritt byliv, og har en kostnadsramme på 19 millioner.
  • Rehabiliteringen startet november 2021 og fonteneanlegget ble ferdigstilt juni 2022. Grunnet vannmangel i Oslo i fjor, blir vannet skrudd på først i 2023.
Powered by Labrador CMS