Hama Woods har malt Oppsal t-bane stasjon.

Oslos ukjente gategalleri: Fra stasjon til stasjon på Linje 3

Uvitende for mange, har Oslo en subkulturell kunstutstilling som pryder en rekke av t-banestasjonene på Linje 3. Her har fem stasjoner fått sine vegger prydet med gatekunstverk, laget av kunstnere på bestilling.

Publisert

De aktuelle lokasjonene for kunstprosjektet «Fra Stasjon til Stasjon» er T-banestasjonene på Oppsal, Ulsrud, Bøler, Bogerud og Skullerud.

Kuratoren bak prosjektet er en, for mange, ukjent veteran i denne kunstformen, Eric Ness Christiansen. Han regnes samtidig for å være i verdenstoppen i denne visuelle uttrykksformen.

Trykk på pilene øverst på sidene av bildet under.

Diana Kinnerød har laget sitt dyrerike på Bøler t-bane stasjon. Foto: Henrik Sporsheim
Diana Kinnerød på Bøler t-bane stasjon. Foto: Henrik Sporsheim

Begynte i Drammen

Stockholm, København, Berlin, Barcelona og Praha er noen av byene der Christensen har livnært og sementert sin status som en kunstner av rang. Men det er hans iherdige stå-på-vilje for norsk gatekunstkultur som gjør han til en av Norges bastioner innen gatekunst.

Siden 1999 har Eric Ness Christiansen satt sitt preg på Oslo og Drammen. Etter hvert fikk han også innpass i det eksklusive, lukkede miljøet som drev med denne kunstformen. Hans kreative løsninger og lange rekkevidde gjorde han til en som både legitimerte norsk gatekunst innenlands, og kringkastet den utenlands.

Trykk på pilene øverst på sidene av bildet under.

Nederlandske Telmo Pieper og Miel Krutzmann utgjør kunstnerduoen Telmo Miel. Her er deres verk fra Ulsrud stasjon. Foto: Henrik Sporsheim
Telmo Miel Telmo Miel fra Ulsrud stasjon. Foto: Henrik Sporsheim
Telmo Miel Telmo Miel fra Ulsrud stasjon. Foto: Henrik Sporsheim
Hama Woods har malt Oppsal t-bane stasjon.

Innkjøpt av Drammen museum

Allerede på videregående skole startet han graffitibladet «Mekkeblekka», som etter noen år utviklet seg til «OnDaRocks Magazine». Dette ble solgt over hele Europa i nisjebutikker og satte både han og Norge på kartet.

Høsten 2013 tok han på seg prosjektet «Project Cellout», der han rundt om i landet malte Norgesattraksjoner som Trollstigen, Besseggen, Hemsedal og Jotunheimen. Det ble filmdokumentar, og Drammen Musem gikk til innkjøp av åtte av deres første gatekunstverk noensinne.

Trykk på pilene øverst på sidene av bildet under.

Et kart over byens gatekunst

I løpet av det siste tiåret har Oslos gater blitt en svært interessant og levende arena for kunst. SplitCity Magazine kartlagt og laget et interaktivt gatekunst-kart som viser mange av høydepunktene. Her inviteres oslofolk til å komme enda tettere på disse verkene og kunstnerne som har laget dem.

Olav Mathisen har malt Skullerud T-bane. Foto: Henrik Sporsheim
Olav Mathisen på Skullerud T-banestasjon. Foto: Henrik Sporsheim
Hama Woods har malt Oppsal t-bane stasjon.
Hama Woods har malt Oppsal t-bane stasjon.

Ønsker å nå langt

Våkentid er arbeidstid, og Christiansen sier selv at han lever og ånder for sitt yrke. Alle flater er gode og han tenker arkitektonisk, setter seg i publikums ståsted og vurderer distanse, flater og vinkler. Han behersker en rekke teknikker, men den lekne frihånden er hans favoritt.

Kombinasjonen av intensitet, forankring i sitt nærområde og en ambisjon om å nå langt er det som gjør Eric til en av profilene og pionerne i kultur-Norge.

Trykk på pilene øverst på sidene av bildet under.

Hama Woods har malt Oppsal t-bane stasjon. Foto: Henrik Sporsheim
Hama Woods på Oppsal t-bane stasjon. Foto: Henrik Sporsheim
Hama Woods har malt Oppsal t-bane stasjon.

Rå gatekunst

Da Sporveien og kulturetaten ønsket å utsmykke fem stasjoner på Østensjø-linja, gjennom prosjektet «Fra stasjon til stasjon», fikk Christiansen kurator-jobben. Selve jobben ble gjennomført våren 2016.

Utstillingen er en reise i tradisjonell, sjablongbasert gatekunst, malerteknisk realisme og surrealisme. At alle de involverte har bakgrunn fra gatekunst, viser kunstformens enorme bredde og gir publikum en reise i samtidskunst. Her er gatekunsten på sitt råeste, dypeste og bredeste.

Feilpe Pantone på Skullerud T-banestasjon.

Fem stasjoner, fem kunstnere

Kunstreisen langs T-baneskinnene starter på Oppsal. Oslo-baserte Hama Woods har smykket ut stasjonen med rotter som bygger byen, mens nye Oppsal senter reiser seg i bakgrunnen.

Den nederlandske kunstnerduoen Telmo Miel (Telmo Piper og Miel Krutzmann) har malt kunstverkene på Ulsrud.

Bøler-kunstneren Diana Ailin Kalmer Kinnerød har tatt utgangspunkt i dyrearter fra Østmarka når hun laget kunstverkene på Bøler stasjon – fugler, ekorn og salamander.

På Bogerud stasjon har Lillehammer-kunstneren Olav Mathisen satt sitt preg.

Den spanske kunstneren Felipe Pantone har fargelagt Skullerud stasjon.

NB: Denne reportasjen ble først publisert i SplitCity Magazine. Her fins en rekke saker om byens gatekunst.

Powered by Labrador CMS